Десислава Танева за цените на продуктите в България и Закона за горите

Десислава Танева
15.03.2012 / 11:49

Народният представител от ПП ГЕР-Сливен и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева заяви пред БНТ, че държавата не може да определя цените на продуктите, защото в България има свободен пазар. „Ние вече не живеем в тези времена. Това означава държавата да определи и кои производители да произвеждат и продават. Това, което може да направи държавата, за да мотивира сектора да произвежда по-ефективно, или да спомогне да произвежда при по-ниска себестойност, е наистина ефективното администриране на различни процеси по повод подпомагане и по повод изпълнение на изискванията”, каза Танева и допълни, че заради стагнацията на пазара и ниските доходи потреблението не е насочено към по-качествените и по-скъпи стоки и затова всеки от производителите търси по-ниска себестойност и такава цена на продукта, че да може да се продава.

Танева информира, че заместник-министрите на земеделието Цветан Димитров и Светлана Боянова са се срещнали вчера с представители на браншови организации, за да обсъдят състоянието и пазарния тренд на съответните продукти. С изключение на цените на яйцата, производителите са уверили, че няма данни за траен тренд за поскъпване на останалите храни. „За яйцата има струпване на две условия. Първо, предстои Великден и колкото и да е светъл празника, всяко звено от една производствена и търговска верига търси своя доход и интерес в това време и винаги е имало отчетено статистически поскъпване. Второ - от първи януари влезе в сила директива за условията за отглеждането на кокошки-носачки и част от тези производители, които не бяха изпълнили условията, бяха задължени да продават стоката си не на пазара, а само за яйчен прах. Това безспорно сви предлагането на яйца на пазара и работейки в една изключително свободна пазарна среда, където има много производители и най-големия производител на яйца не продава и не задоволява повече от 5-6 процента от потреблението в България, безспорно се получи качване на цената. Въпреки това, на работната среща е постигната договорка до края на седмицата всички производители да предложат на Министерството на земеделието, ако считат, че тяхната себестойност може да се намали чрез облекчаване на административни процедури, които зависят от държавата и това, което наистина зависи за снижаване на тази себестойност, ние да го направим като промени”, допълни Десислава Танева.

Тя коментира и вчерашните протести срещу Закона за горите и прояви разбиране към исканията на протестиращите. Според нея природозащитниците не са запознати с последните предложения, които са направени от народните представители между първо и второ четене на закона. „Няма да бъде одобрен вариантът, който беше внесен на първо четене. Получихме много предложения и в момента с експертите от комисията ги обобщаваме. Голяма част от вижданията на депутати на управляващото мнозинство и опозиция са в една посока. До края на месеца се надявам тези предложения да бъдат разгледани. Финалните текстове за второ четене на законопроекта във всички случаи ще претърпят промени. Разбрах за исканията на протестиращите, но смятам, че те не са се запознали с всички предложения. Ние ще отидем към една много точно разписана процедура за ски-пистите, за учредяване правото на строеж , а не с изключване от горски фонд. Когато ски-пистите престанат да се експлоатират като такива, те ще останат горски фонд”, уточни Танева. Тя увери, че ще бъде изготвена много точна процедура за това как трябва да бъде получено разрешителното за строеж, заедно с всички съгласувания с контролните органи по околна среда. Сечта в тази горска територия ще бъде контролирана, включително и за горите, които са собственост на физически лица. „Ние сме направили допълнително предложение, включително и за тези горски територии. Ще бъде записана много подробна процедура така че един собственик на гора, за да построи писта, ще трябва да премине през цялата процедура със всички съгласувания, особено ако е защитена територия, с разрешения за строеж и план за изсичане на територията за ски-писта”.

Председателят на комисията по земеделие допълни, че с предложението ски-писта да се построява без да се изключва от горския фонд, а с учредено право на строеж, ще облекчи административните тежести на инвеститорите, а подробните процедури ще защитят интересите и исканията на природозащитниците.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев