Депутатите от ГЕРБ-Сливен с предложение до министър Аню Ангелов за запазване на военна болница

Диан Червенкондев , Десислава Танева и Юлиана Колева
22.03.2012 / 09:03

Военна болница-Сливен да се запази като лечебно заведение от болничната помощ. Това пише в предложение на тримата народни представители от ПП ГЕРБ-Сливен до министъра на отбраната ген. Аню Ангелов във връзка с взето решение военна болница да прекрати дейността си като болнично заведение в структурите на Българската армия. Десислава Танева, Диан Червенкондев и Юлиана Колева мотивират подробно своето предложение и предлагат конкретни мерки.

В петък, по тяхна инициатива, депутатите се срещнаха с ген. Стоян Тонев – началник на ВМА, а във вторник - с министър Аню Ангелов и представиха предложението си. На срещата присъстваха още ген. Стоян Тонев, общинският съветник от ГЕРБ-Сливен д-р Димитър Павлов и двама представители на синдикатите в лечебното заведение.

Сливенските народни представители от ГЕРБ предлагат Военна болница, която е база на ВМА, да се трансформира в търговско дружество към Министерството на отбраната. Те смятат, че лечебното заведение може да се самоиздържа, а чрез въвеждането на конкретни мерки за оптимизация на разходите да се увеличат приходите на лечебното заведение. Единият вариант за това е извършване на профилактични медицински прегледи във връзка с безопасни условия на труд на контингента на Министерството на отбраната в областите Сливен, Ямбол и Бургас. Има идеи неизползваемите помещения да се използват за разкриване на Старчески дом, Хоспис и Дневен стационар за хора с увреждания. По данни на МЗ и МТСП в момента в България има подадени около 3000 заявления за постъпване в старчески дом, които не могат да бъдат удовлетворени. Към дома могат да бъдат насочвани бивши военнослужещи от областите Сливен и Ямбол.

Изчисления сочат, че по този начин Министерството на отбраната ще спести около 3 милиона лева годишно от разходи по поддръжката и функционирането на Военна болница, ще получава приходи от наем или продажба на сграден фонд и терен.

От срещата при министъра стана ясно, че предложението на тримата депутати ще бъде разгледано от експертите на Министерството на отбраната. Десислава Танева очаква положителен отговор, защото през годините името на Военна болница е станало символ на качество и има още с какво да помогне на сливенските граждани.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев