Марин Кавръков - в съвета за определяне на новите чудеса на България

областният управител Марин Кавръков
24.03.2012 / 11:09

Областният управител Марин Кавръков бе сред официалните гости в НДК на старта на кампанията на в. „Стандарт” за набиране на кандидатури за включване в Списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Кампанията на в. „Стандарт” ще подпомогне и Процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България – 2012”, която Министерството на културата провежда съвместно с Българска академия на науките.

 

След експертно проучване са определени 53 обекта от материалното културно наследство на страната и 15 – от нематериалното. Първите 30 обекта от тях ще бъдат обявени за национално гласуване на сайта на кампанията „Чудесата на България-2” - www.bgchudesa.com, като всеки може да гласува и да добави нови предложения, които смята, че са пропуснати. Гласуването ще бъде на два тура - в първия ще бъдат представени топ 20 от новите чудеса на България, а на втория - топ 10.

 

В обявяването на началото на кампанията участваха още Вежди Рашидов – министър на културата, председателят на парламентарната комисия по култура Даниела Петрова, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, кметове и зам.-кметове, областни управители, експерти от Министерството на културата, учени от БАН, представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, интелектуалци и общественици. Г-н Кавръков е сред избраните членове на Обществения съвет, който ще определи новите чудеса на България.

 

Националното гласуване ще продължи в интернет, за да може българите от всички краища на света да станат съпричастни към кампанията за националното ни наследство. Краят на кампанията ще бъде отбелязан със спектакъл „Чудесата на България" в зала 1 на НДК.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев