Десислава Танева : „Намерихме много удачна форма да не се ликвидира военна болница в Сливен”

Десислава Танева
27.03.2012 / 12:30

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и областен координатор на партията Десислава Танева приветства решението на министъра на отбраната Аню Ангелов да се съобрази с предложението на сливенските депутати от ГЕРБ за преобразуването на военна болница.

Пред телевизия Канал 6 тя заяви:„Аз ще бъда доволна от това решение, ако то във финален вариант се реализира по начина, по който го предложихме. Нашата инициатива да се срещнем с министъра и началника на ВМА, за да представим нашето предложение, бе след като представители на двата синдиката в болницата помолиха за подкрепа по време на моя приемен ден. Аз настоявах те да присъстват на срещите в София”, каза Танева. Тя изрази задоволство, че ще се запази болничната дейност и услугите в здравеопазването на лечебното заведение за гражданите на Сливенска и други области, както и за военни пенсионери. Депутатът припомни, че целта на реформата е по повод изискване тези лечебни заведения повече да не се субсидират. Срокът за промяната в болницата е бил до 30 юни. Първоначалната идея е била тя да се превърне в медицински пункт, който дори да не се помещава в сегашните сгради.

„Смятам, че ние намерихме много удачна форма да не се ликвидира военна болница в Сливен. Най-важното за мен като народен представител е, че съм подкрепила тази инициатива и в крайна сметка МО има воля да запази болницата. Надявам се, че в правен аспект експертите на министерството в много бърз вариант ще предприемат необходимите действия”.

В качеството си на председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева отново потвърди, че има много голям интерес към мярка млад фермер по Програмата за развитие на селските райони. Мярката се прилага от 2007 година и до този момент по нея са кандидатствали близо 6 000 земеделски производители. „По време на приемните дни всеки понеделник в офиса на ГЕРБ в Сливен са идвали много млади хора по този въпрос. Интересът е голям заради улесненото кандидатстване. Националната служба за съвети в земеделието може да изготви безплатно проекта на всеки млад човек”, допълни Танева. Безвъзмездната помощ по мярката е от 25 000 евро и се получава на два транша - авансово и след изпълнение на проекта. За фермерите, които са имали някакви проблеми със сключени вече договори, се е допуснало анексиране за финализиране на проектите. Десислава Танева припомни още, че се очаква до средата на годината одобрение на Седма нотификация за пренасочване на средства от неусвоените бюджети по определени мерки към тези с изчерпан ресурс. Ако има одобрение от Брюксел, се очаква по програмата Млад фермер да бъдат допуснати 40 милиона евро. Когато мярката бъде отворена, младите фермери отново ще могат да кандидатстват по нея.

 

Освен по земеделски въпроси, гражданите посещават приемната на сливенските депутати заради свои лични проблеми и обикновено молят за помощ. „Над 80 процента от хората идват с болката си и с надежда. Идват жители не само на нашата област, но и от други области. Срещам се с браншови организации, неправителствени организации за предложения в законодателната област. Но в общия случай е човешката болка и молба за помощ в трудна ситуация”, каза още Танева. Тя се надява, че проблемите Сливен ще бъдат решени постепенно, но за това е необходима упорита работа, с ясното съзнание за надграждане на вече постигнатото.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев