Десислава Танева бе официален гост на Националния събор по овцевъдство

---
05.05.2012 / 22:00

Народният представител от ПП ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева присъства на откриването на Националния събор по овцевъдство, който се провежда на 5 и 6 май в Арбанаси край Петропавловския манастир. Десислава Танева и министърът на земеделието Мирослав Найденов прерязаха лентата за откриването. На церемонията присъстваха още зам.-министър Цветан Димитров, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, председатели на румънски животновъдни организации и др.

Официалните гости направиха обиколка на събора и се запознаха с породите животни, участващи в изложението. То се организира от Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца и се финансира от Държавен фонд „Земеделие” с одобрената от Европейската комисия схема за държавна помощ за участие в изложение по овцевъдство. Това е първото по рода си изложение на породисти овце, кочове, агнета и кучета. На него се представят млечни, месни продукти и деликатеси от овце. Атрактивно бе участието на представители на Федерацията на каракачаните в Сливен, които се изявиха с характерни песни, танци и обичаи, свързани с Гергьовден. На събора присъства председателят на дружеството Коста Балездров.

В съботния ден бяха проведени състезания по ръчна стрижба и доене на овце, а за неделя е предвиден конкурс за най-добре приготвено сирене. На събора министър Найденов съобщи, че българските овцевъди ще получат 5 млн. лева компенсации заради високите цени на горивата. Тази година животновъдите получиха по 30 лева на глава добитък. В двудневната проява участват над 40 овцевъди със 700 животни, около 20 производители на млечни продукти и занаятчии от цяла България.

снимка: Dariknews.bg
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев