ГЕРБ-Сливен внесе предложение за прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет

09.05.2012 / 13:52

Групата Общински съветници от ПП ГЕРБ в Сливен внесоха предложението си за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет Соня Келеведжиева. Председателят на групата Димитър Митев припомни, че ГЕРБ настоява за отстраняването на Соня Келеведжиева заради системното нарушаване от нейна страна на Правилника за работа на местния парламент и налага практика да се внасят предложения в последния момент, без възможност за предварително разглеждане.

Предложението е подписано от необходимия брой общински съветници – 14. Групата на ГЕРБ смята, че Соня Келеведжиева използва поста си, за да си прави политически пиар, като на заден план остават проблеми, които се появяват в работата на Общинския съвет и е налице лоша координация на работата на постоянните комисии.

 

Текстът на предложението:

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ С Л И В Е Н

 

Предложение

От група общински съветници

 

ОТНОСНО: Свикване на извънредна сесия на основание чл. 23 ал. 4 т. 3 във връзка с чл. 23 ал. 5 ЗМСМА и чл. 31 ал. 2 т. 2 ПОДОС Предсрочно прекратяване правомощията на Председателя на Общинския съвет

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

Г-жа С. Келеведжиева, действащият в момента председател на Общинския съвет, системно нарушава правилника на Общински съвет. Стана тенденция да се злоупотребява с възможността, която дава чл. 37, ал. 3 от ПОДОС. Под формата „неотложни обстоятелства” се внасят предложения, които обслужват икономически интереси и поети ангажименти на действащата администрация. Под тази форма в последните заседания на Общински съвет се внасят над 20 процента от всички предложения, като това поставя под заплаха работата на Съвета – гласува се нещо, което не е предварително разгледано и съветниците не са получили възможност да обмислят неговата целесъобразност и законосъобразност.

Изключително лоша практика, създадената от настоящия председател на Общински съвет е възможността, предложения, внесени по един начин за разглеждане в постоянните комисии да добиват съвсем друг смисъл при подлагането им на гласуване в залата.

Председателят отказва да поеме отговорността за определяне на дневния ред при включване на допълнителни точки за разглеждане на сесия на Общински съвет, като оправдава действията си с мнението дадено от председателския съвет, който е само консултативен орган към председателя на Общинския съвет. Основната отговорност следва да се поеме и да се носи от председателя, а не да се размива между колективен орган.

Използва поста си на председател не за да изпълнява задълженията си като такъв, а за да си направи политически пиар, като в същото време остават на заден план проблеми, които се появяват в работата на Общинския съвет, при подготовка на заседанията на постоянните комисии - част от внесените материали не са комплектувани, не се съдейства за получаване на исканата информация от общинската администрация.

Лошо координира работата на постоянните комисии - допуска представители на администрацията да участват в работата само на постоянните комисии, които се председателстват от съветници, излъчени от групата на БСП. Г-жа Келеведжиева счита, че това не е проблем в работата на Общински съвет.

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 3 и чл. 24, ал. 3 от ЗМСМА, във връзка с чл. 9, ал. 1, т. 2 от ПОДОС предлагам Общинският съвет да приеме следното

 

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

ПРЕКРАТЯВА правомощията на СОНЯ ТЕНЕВА КЕЛЕВЕДЖИЕВА като председател на Общински съвет Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев