Десислава Танева: Горското богатство трябва да бъде достъпно за обществото

Десислава Танева
10.05.2012 / 12:50

Десислава Танева - председател на Комисията по земеделието и горите в интервю в за Радио „Фокус”

 

Водещ: Очаква се парламентът да гледа на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите. Общият законопроект бе изготвен въз основа на приетите на първо четене, на 8 февруари тази година, 3 законопроекта. Кои са най-важните промени, които касаят Закона за горите?

Десислава Танева: Законопроектът, който очакваме да бъде разгледан, може би, днес. Ние сме в дневния ред на пленарна зала, вече втора седмица. Но по повод продължителите дебати по други законопроекти, не сме започнали приемането му. Основните промени са свързани в две насоки. Първата част от промените е свързана с подробната регламентация за изграждането на ски-писти и съоръжения. И в една стъпка, облекчаване административния режим за изграждането им, по повод неизключването им от горския фонд на стъпките на лифтовете. Втората основна група промени е свързана с дейността на държавните горски предприятие и допускане възможността да извършват част от дейностите, като самите държавни горски предприятия, ограничени до 30%. По повод на това, че някои от дейностите не са атрактивни за частния сектор, някъде в процедурите няма явили се кандидати. Някои от терените, където трябва да се извършва, например, дърводобива е атрактивен. И по този повод да имат възможност, пак казвам, това не е задължение, а само възможност да извършват и те стопанска дейност. Бих, съвсем накратко, казала че това са двете основни групи промени. И оттам насетне, всички останали са по повод прецизиране на тези 2 промени.

Водещ: Относно разрешаване на строителство без смяна на предназначението, доста критики от опозицията се чуха по този повод.

Десислава Танева: Да, права сте, доста критики се чуха от опозицията, доста критики се чуха от зелените природозащитни организации. А в същото време се чу и много силна подкрепа от други организации, свързани също с туризма и с този бизнес, със съответните курортни селища. Също и подкрепа от кметовете на населените места. Темата е много интересна за дебат. Темата е много интересна да бъде използвана за политики. Но смятам, че трябва да бъдем обективни и да кажем, че ние трябва да направим такава законова регламентация, че гората и богатството, което има тя, да бъде обществено достъпно за обществото и да могат всички да се ползват от него. Така че то да удовлетворява социалните ни нужди, запазвайки богатството и природата в гората. И аз мисля че точно това сме направили. Този режим беше остро дебатиран, още при приемането на новия Закон за горите преди, може би, повече от 1 година вече стана. Искам да уточня подробността, че и тогава на вносител, новия Закон за горите беше внесен с режима, който сега предстои да приемем на пленарна зала, а именно без изключване от горски фонд. А в хода на приемането му, именно по повод отново разразилия се остър обществен дебат и най-вече по повод желанието ни да бъде един нов законопроект, уреждащ такава важна материя за нашето общество, да бъде в пълен консенсус. Ние направихме и приехме по-тежкия режим. И мисля че ние се връщаме в една нормална ситуация за всички в обществото – и за природозащитниците, и за гората и нейното богатство. И в крайна сметка, за бизнеса който може да се развива в нашите курорти. Трябва също така, да подчертая, че по повод изграждането на ски инфраструктура и съоръжения в нашите курортни селища и в нашата гора, сме далеч назад от развитите страни в Европа.

Водещ: Споменахте природозащитниците, именно те ви обвиняват, че обхватът на последствията в новите промени на Закона за горите ще е много по-сериозен от заменките на горите, които извърши управлението на тройната коалиция.

Десислава Танева: Значи, смятам че двете хипотези по никакъв начин не мога да бъдат сравнявани. При заменките ние имахме облагодетелстване на трети лица, по повод пазарните стойности на дадено и получено. Тук какво имаме? Тук имаме един административен режим по повод управление на горски територии. И всички сервитути, независимо по кой ред се учредяват, се заплащат съгласно пазарни цени, съгласно наредби. Няма на каква база да стъпим, за да сравним двете хипотези. Пак казвам, нашата ски инфраструктура, ски писти, съоръжения за в пъти по-малко от европейските държави, където има такъв развит ски туризъм. Ние имаме такива дадености и изобщо не сме ги ползвали. По никакъв начин няма как да се сравняват двете хипотези, които изтъкват природозащитниците.

Водещ: И последен въпрос – как очаквате да преминат политическите дебати в парламента, относно промените в Закона за горите?

Десислава Танева: По абсолютно същия начин, по който текат вече 6 месеца, близо, много остри. Аз не се заблуждавам, че в пленарна зала законопроекта ще бъде без остър дебат, напротив. Пак казвам, темата е много интересна, с темата може да бъде манипулирано част от общественото мнение, много лесно, много удобно. Но за специалистите, за хората които се занимават със стопанска дейност в този сектор, мисля че нещата стоят по различен начин.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев