Премиерът Бойко Борисов за борбата с престъпността, доходите и партийните интриги

Бойко Борисов
17.05.2012 / 11:29

Бойко Борисов, министър-председател на България, в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия

 

Водещ: Сега е време за интервюто с премиера Бойко Борисов, когото включваме пряко по телефона. Здравейте, г-н премиер.

Бойко Борисов: Добър ден.

Водещ: Да започнем първо със спортна тема, ви предлагам – онова, което се случи вчера във волейбола, срещите ви с бившия треньор на националния отбор, защо, г-н премиер решихте вие да се занимавате с волейбола?

Бойко Борисов: Защото, първо даваме много пари за волейбола, така че не мие е безразлично тези пари къде отиват и какви успехи заради тях имаме. Освен това типично по български имаме прекрасен отбор, прекрасен треньор, прекрасна зала, прекрасна публика, осигурено финансиране и накрая да го развалим, не видях смисъл в това.

Водещ: Матей Казийски, най-добрият ни волейболист, както и треньорът Стойчев казаха, че се разиграва някакъв цирк обаче не казаха за какъв цирк става въпрос, бихте ли уточнили вие?

Бойко Борисов: Не. Те говорят за федерацията и поне от това, което споделиха с мен, много отдавна им търсят цаката, както се казва на жаргон.

Водещ: Защо?

Бойко Борисов: Явно не ги харесват или имат други интереси, но решението на федерацията си е тяхно решение. И единственото, което ме интересува мен, е тези пари, които държавата инвестира, да отиват на правилното място, а правилното място – това е националният отбор, това са клубовете, това са детско-юношеските отбори, защото ние освен залата в София, сега на 10 юни ще открием, за 2000-3000 места, много хубава в университета на Пловдив. Догодина по това време някъде ще излезе голямата зала на Пловдив за около 10 000 места.

Водещ: И трябва да има добри спортисти, които да играят в тези зали, казвате вие.

Бойко Борисов: И да кандидатстваме за големи първенства.

Водещ: Вчера чухте ли се вечерта с Радостин Стойчев, понеже не си вдигаше телефона за журналисти, с вас чу ли се и какво ви каза?

Бойко Борисов: Помолиха да говорят с останалите в отбора, да чакат решенията на федерацията. И аз се надявам, че от днес вече ще отидат да тренират, защото предстои квалификация, за радост именно заради организацията и инвестициите, които държавата пое волейбола, дадоха още една квалификация, която ще ни струва още допълнителни пари, истински се надявам те да победят и да отидат на Олимпиадата в Лондон.

Водещ: Тоест, след срещата си с вас, каза, че не е поемал ангажименти да се връща в националния отбор и даже по скоро каза, че е малко вероятно да се случи. Вие с такова впечатление ли останахте?

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Не.

Бойко Борисов: Аз виждам, че това са момчета и треньор, който обичат България, обичат публиката, оценяват това, което се прави за тях и ще превъзмогнат личните обиди или това, което има като напрежение между тях и федерацията, защото аз там не мога да им се меся. Но се надявам да заровят томахавките още днес и да отидат да тренират.

Водещ: Да де, ама вие на негово място бихте ли се върнали? Представете си, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ви изгони от партията, без да знаете, после реши, че в крайна сметка реши, че сте нужен за партията като премиер за страната и пак, без да знаете ви върне. Това как ще го приемете?

Бойко Борисов: В края на краищата за какво има национален отбор, квалификации, олимпиади, за да се представя страната, а самите спортисти да си правят и своята лична кариера. Така че винаги се гледа по-голямата цел – какво би станало в обратния вариант – да се раздели отборът на две, да се търси нов треньор, да загубят време, да загубят квалификациите. Пак трябва да дойдат и да искат 5 млн. за догодина. Няма да им дадем.

Водещ: Добре, от спорта да минем към политиката, защото нали знаете, че това е, от което всички разбираме – от спорта и от политиката в нашата държава. Следите предполагам драмата в дясно, решението на СДС да се откаже от коалицията с Иван Костов, отваря ли за вас нови пътища и нови възможности да си сътрудничите с тази партия? Питам ви, защото не веднъж сте казвали, че сте по-близки със СДС, те са най-логичният ви партньор, а Иван Костов сте го наричали гаргамел, например.

Бойко Борисов: Аз за тези си думи му се извиних, защото това не е правилен език в политиката, така че и аз като всички хора някой път казвам емоционално, греша, нередно е.

Водещ: За СДС обаче.

Бойко Борисов: Аз не мога да схвана само защо го наричате драма. Това са две големи партии. Всеки от техните лидери, ако го слушате, има претенциите, че и в момента управлява страната или във всяко едно отношение може да управлява по-добре. И изведнъж като са я разделили – дали ще влязат или няма да влязат в парламента. Аз само мога да ги посъветвам като лидер на партия, че когато се съмняваш в своите сили и търси коалиция още преди изборите, това не е добре за самата партия. Да се стегнат, да работят. Имат претенции – и едните, и другите, че са най-добрите експерти при тях, от какво се притесняват.

Водещ: Вижте Мартин Димитров видя дългата ръка на ГЕРБ за това разцепление. Вероятно сте го чули вчера да казва така „онези, които си сътрудничат, които са в някаква коалиция с ГЕРБ по места, те гласуваха против Синята коалиция”.

Бойко Борисов: Защото, където са в коалиция с ГЕРБ, управляват или печелят избори, защото например, той е независим кметът на Кюстендил, но работи прекрасно с мен. Случват му се проектите. Бяхме преди един месец на изнесено заседание в Кюстендил. Целият площад ни приветства заедно с него и човекът си спечели пак изборите.

Водещ: В смисъл – победата на Петър Паунов до известна степен я причислявате за такава на ГЕРБ?

Бойко Борисов: Причислявам я към добрата ни работа с кмета. И хората в града знаят, че който и да ги управлява, той е добре с централната власт, случват се проекти, градът става по-добър, кметът е винаги добре дошъл в моя кабинет. Ние бяхме там при тях и си спомняте как ни посрещнаха, целият град беше на площада.

Водещ: В такъв случай това ли е пътят на СДС и ГЕРБ според вас – да управляват добре, коалиционно, заедно някога?

Бойко Борисов: Не. Нека да ви кажа нещо – каква е драмата, понеже вие използвахте тази дума, в дясно и по-точно в ДСБ и СДС. ГЕРБ изпълни всички техни мечти. Те мечтаеха някой да дойде да развали договора „Бургас – Александруполис”. ГЕРБ дойде и свърши тази работа. Те мечтаеха най-сетне някой да намери сили и да каже „проектът „Белене” е неимоверно скъп за възможностите на българите” и да го прекрати. Дойде ГЕРБ и свърши и тази работа. Те мечтаеха да дойде някой, който да наложи финансова дисциплина и да свали бюджетния дефицит под 2% във времето на финансова криза. И това се случи. Техните избиратели в дясно мечтаеха световните рейтингови агенции да започнат да вдигат рейтинга на България не само да го свалят.

Водещ: Добре. Марката СДС трябва ли ви в такъв случай, марката, дясната марка СДС?

Бойко Борисов: Те мечтаеха техните избиратели, да видят някои големи инфраструктурни проекти. От „Дунав мост”, „Марица”, „Тракия”, метро, „Южна дъга”, „Струма”, „Хемус” и какво ли не още. В един мечтаеха да се изгонят агентите от ДС от властта. ГЕРБ го направи. Мечтаеха антикомунистите да видят истински реванш – БСП да плачат и да се оплакват всеки ден от това, че някой ги побеждава. И сега те като отидат на партийните им събрания, трябва да кажат „ние сме по-добри, защото например ще прекратим проекта „Белене” или ще въведем финансова дисциплина”. Те това вече не могат да го кажат, защото то ГЕРБ вече го е направила. Как да си изкривят душата да кажат „ние, сега ГЕРБ са лоши”. В кое?

Водещ: Добре, г-н премиер разбирам ви – ГЕРБ смятате е изпълнило мечтите на десните избиратели на десните партии?

Бойко Борисов: Точно така.

Водещ: Марката СДС трябва ли ви в такъв случай, вече?

Бойко Борисов: ГЕРБ работи за самостоятелно управление. Избирателите преценяват как да позиционират партиите. Винаги съм казвал, че двете партии – ДСБ и СДС са партии, които са наши сестрински, членове на ЕНП, по много теми имаме общи позиции. Идеологията ни е обща. Начинът на постигането на целите е различен, така че им пожелавам успех. Мартин Димитров, разбрах, че снощи е бил в едно шоу и това ме плаши, че веднага е отишъл точно в това шоу, което категорично е казало, че подкрепя г-жа Кунева. И там говори за дълги ръце, крака. Аз действително имам дълъг крак, но то е само когато играя футбол. И го съветвам, както ние никога не си позволяваме да се произнасяме по тях по начина, по който те и да търсим вина, чужда в нашата партия и за това искам да ви помоля да спрем с десните. Те са , да все пак партии, които съм сигурен, че ще се оправят.

Водещ: И аз тъкмо щях да ви помоля за всичкото и да минем към левите обаче.

Бойко Борисов: Но това, което чета във в. „Преса” днес, от осма и девета страница и разговарях с г-н Тошев, главният редактор, който ме уведоми, че имат запис и ще ми го предостави, както на министър Цветанов.

Водещ: Казаха ми колегите, че сте обърнали внимание на това нещо. Има разкрития за това как се купуват кметските избори в Сливен.

Бойко Борисов: Не, това е чудовищно, което чета.

Водещ: Висши политици от БСП, бивши министри от Тройната коалиция...

Бойко Борисов: Чудовищно. Това, ако е истина, разбирам защо Станишев опищя цяла Европа, че са купени изборите. Мая Манолова говори всеки ден за това, защото хубавата българска поговорка, че гузният негонен бяга ги има на осма и девета страница. Той е протокол от аутопсията на БСП. Как се купуват и продават кметски избори, как министри, висши политици от БСП и Тройната коалиция, криминални босове са направили кмет на Сливен. Аз, разбира се, тук съм си отбелязал и рано сутринта говорих и с министър Цветанов, когато се запознае с автентичните документи, ако е вярно и това, което пише за бившия кмет на Сливен...

Водещ: Не съм я видял тази статия подробно.

Бойко Борисов: Вие четете други статии, което е хубаво.

Водещ: Всичко чета.

Бойко Борисов: Но да не прочетете тази, но това си е ваша работа, разбира се, не ви давам акъл.

Водещ: Чета, но проблемът е, че голяма част от хората вероятно не са прочели и в момента им говорите вие без да е ясно точно за какво става въпрос. Става въпрос за осма и девета страница, както вие казахте, „Протокол от аутопсията на БСП за купени и продадени избори, най-вече в Сливен”. Тук има някаква снимка на Алексей Петров. Добре.

Бойко Борисов: Невероятно интересно четиво е, придружено с документи и записи, писмо до Цветанов, за да го разследва. И аз предварително им казвам на колегите от БСП – ако нашият бивш кмет е замесен в това, ние още днес с решение на изпълнителната комисия, повтарям ако е вярно и автентично това, което ще проверим, ще се разграничим от нашия бивш кмет, категорично.

Водещ: За Йордан Лечков става въпрос?

Бойко Борисов: И го призовавам Станишев, ако тези хора участват на конгреса му, които пишат, да не ги допускат на конгреса. Тогава само могат да покажат, че са европейска партия. Разбира се, ако това е истина, ГЕРБ ще сезира целия ЕС, така както Станишев ходи и маскари България, ние ще му върнем по същия начин. И този запис, както обиколи от Барозо, да говори до Шулдс, как ни сме на последните избори направили какво ли не, ще им пратим записа, да си видят лидера на ПЕС. Какво са правили в Сливен.

Водещ: Понеже започнахме със спорта. Вие сега споменахте и конгреса на БСП, в спорта човек обикновено предпочита един или друг противник, нали така, който да срещне по пътя към победата.

Бойко Борисов: Ако /.../ Шампионска лига знаете, че рано или късно ще дойдат най-добрите отбори, така че...

Водещ: Каете кой е по-подходящия противник, кого искате да изберат БСП на конгреса си – Георги Първанов и някаква битка на титаните, за която се говори, или Сергей Станишев?

Бойко Борисов: Да ви кажа честно – от 1990 година, когато спря да бъде задължително да гледаме и да слушаме конгресите на БКП, оттогава не се интересувам какво става.

Водещ: Да, ама сега Станишев казва „България цяла сега нази гледа”.

Бойко Борисов: То му се иска. То му се иска, но кой го интересува какво правят те. Кой го интересува? Така че да си избират - и единият е известен със заменките си, другият е известен с помилванията си, който и да изберат, никаква разлика.

Водещ: Все ви е тази, разбрах ви. Димитър Димитров, бивш служител, бивш ръководител на НСО, който подаде оставка и посочи лични причини. Г-н премиер, честно казано никой не му повярва. Бихте ли казали какви са истинските причини да бъде освободен и да бъде приета оставката на Димитър Димитров?

Бойко Борисов: Той с мен не е говорил.

Водещ: Добре. До вас стигали ли доклади...

Бойко Борисов: Последният път, когато съм го видял, беше на 6 май, даже се здрависахме, прегърнахме се, сме били добри колеги, когато г-н Плевнелиев е водил тези разговори не съм присъствал. Взел си е решението, временно дори е неправилно, защото Бодженков напоследък беше в екипа на моята охрана, която е от НСО, това е на Петър Стоянов, президентът най-много и президентът Желев е изкарал с тях с по пет години. Така че това са професионалисти, които по-естествен път си растат в йерархията.

Водещ: Въпросът ми е – до вас достигал ли е доклад, например този доклад на НРС за злоупотребите там?

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Такъв доклад и за НСО?

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Не е достигал?

Бойко Борисов: Категорично не, дори повтарям, понеже ме беше страх да не се изкоментира по никакъв начин за наша намеса, това си е служба на президента, помолих и Росен Плевнелиев, и неговият секретар Йовчев сами да си водят разговори, да си провеждат, да си назначават. Единствено, когато станат готови, да ми дадат за съгласуване на Министерски съвет, това което и направиха.

Водещ: Тоест, временния ръководител на службата г-н Плевнелиев си го посочи, а не вие, така ли?

Бойко Борисов: Дори не съм участвал в подобен разговор.

Водещ: Знаете ли, питам ви за друго, заради тази теза, която се появи, че освобождавате хора от службите, които все са близки до бившия президент Георги Първанов – Кирчо Киров, Румен Миланов, а сега и г-н Димитър Димитров.

Бойко Борисов: Да. Кирчо Киров го освободихме поради простата причина, че дойде доклад при мен, който аз не бих могъл да го скрия и го изпратих в прокуратурата. Естествено докато работи прокуратурата, той не може да бъде мой съветник. Така че и от двете места са освободени, а г-н Миланов заради друго. Той толкова години служи покрай мен, не ми хареса работата му в БОРКОР, а и аз му обявих мотивите си.

Водещ: За НСО струват ли ви се верни тези неща, които се говорят за НСО и от бившия служител Николай Марков, че всъщност тази служба за охрана се използва за купуване на ловни дружинки, че всъщност тази най-голяма служба, най-голям охранител в държавата се ползва за шпионаж, възможно ли е това да е вярно наистина според вас?

Бойко Борисов: Не мога да го коментирам. Аз съм бил в този бизнес преди 12-13 години. Едно от най-важните неща за всеки, който работи в този бранш, той и за това е скъпо платен, е дискретността и това, което виждаш, това, което чуваш, защото ти си 24 часа в кухнята на семейството, което те охранява, моралът и етиката изискват да го запазиш за себе си.

Водещ: Само, че ако това е вярно, то е възможно и в момента някой някъде да пише доклади за вас какво правите.

Бойко Борисов: Възможно е, разбира се. Аз се старая да водят такъв живот, че да мога да обясня за всяка една среща или всяко едно събитие, което се прави.

Водещ: Добре.

Бойко Борисов: Надявам се, че днес е срещата с катарския премиер, който навремето вие обявихте, че една ли не нашето отиване там е провал, а в същото време нечувано дори в дипломацията, в рамките на един месец той ни връща посещението. Турският премиер, дано времето да не ни развали само организацията, ще дойде да обядва с нас, защото много ми се иска да работим по интерконекторната връзка за газа и не на последно място – Свиленград – Русе, което повярвайте ми, ако успеем да направим, четирилентов път или магистрала Свиленград – Русе, България ще изглежда по друг начин, основният транспортен коридор за Европа и Азия.

Водещ: Г-н премиерът, да ви върна към един проблем в България обаче, който назрява и може би е много сериозен, знаете за протест, който се готви в затворите, надзиратели, изобщо служители на затворите общо взето срещу лошите условия, в които работят. Днес е срокът доколкото знам, който те са поставили за разговори и решения. Има ли опасност затворите в България да останат без надзиратели?

Бойко Борисов: Надявам се, че не. МВР толкова знакови фигури прибра, че само това остава – остава да избягат.

Водещ: Недейте така, че и знакови фигури не прибра МВР.

Бойко Борисов: Не МВР. Не ги прибра, защото не му беше това работата. МВР и прокуратурата събраха достатъчно точни, силни и ясни доказателства, ако говорите за братя Галеви...

Водещ: За братя Галеви.

Бойко Борисов: те да получат няколко годишни, нечувани за България присъди. И това, че те избягаха, не трябва по никакъв начин да съжалявате, защото щяха да отидат в едно общежитие, близко до тях и да си изкарат и присъдите добре.

Водещ: Защо избягаха тогава?

Бойко Борисов: Докато сега рано или късно ще ги хванем и ще отидат в Централния затвор, в смисъл с тежкия режим.

Водещ: Коя институция го допусна според вас? Коя институция го допусна? Не може да няма виновен, когато са осъдени на последна инстанция, спокойно може да каже „тези хора са престъпници”, не може да няма виновен за това, че те не са в затвора?

Бойко Борисов: Най-малко виновни са МВР. Те нямат вина. Това са вариантите. И аз между другото на заседание на Министерски съвет, заместник-министърът на правосъдието, която е бивша съдия, я помолих да ни разтълкува точно този казус.

Водещ: Четох стенограмата.

Бойко Борисов: Да, би било прекрасно да я поканите, да ви го обясни. Тук има един вакуум в закона. След втора инстанция, когато чакат през този месец третата инстанция, те в случая не трябва да бъдат в ареста, по закон. Ако тогава прокуратурата и МВР са ги прибрали, утре можа да отиде в Страсбург за нарушение на правата на човека и да ги обвинят МВР в полицейщина. Когато обаче те ударят с чука вече, съдиите и казват „осъдени”, те ги няма в залата. И тръгваме да ги търсим. Това е пропуск, то дори не е пропуск на закона, а би трябвало да се предвиди, че би могло така да се случи. Но повтарям, българите въобще не трябва да се ядосват от това, иначе щяха да ги дават по чехли в някое общежитие как си изкарват добре затвора. А сега – година-две-пет, където и да се крият, рано или късно ще бъдат хванати.

Водещ: Добре. Г-н премиер, трябва да приключваме обаче, ако позволите два блиц въпроса – да ми отговорите бързо. Парламентът гласува вече забраната за тютюнопушене, всъщност днес ще я гласува, вие пушите ли още или не?

Бойко Борисов: С нетърпение чакам закона, за да не пуша и по закон...

Водещ: За да не пушите по закон?

Бойко Борисов: Да.

Водещ: Добре. Намерен ли е инвеститор за ОЦК-Кърджали, такава информация има, че имало солиден инвеститор, финансово стабилен, който не е оттеглил интереса си към предприятието и държавата очаква собственика Валентин Захариев да прояви по-голяма активност, вярно ли е това, че има нов инвеститор, солиден?

Бойко Борисов: Обръщам се към работниците и сигурно тези дни ще намеря пак време да отида до Кърджали, да ги видя, не сме спрели, всеки ден разговаряме с банките, инвеститорите, най-големите шефове на банки ги поканих, идваха при мен в кабинета, говорихме. За съжаление над 300 млн., аз не знам как са се подлъгали такива пари да дадат и висят на всички и са много трудно сговорчиви. Идват инвеститори и като чуят за тези 300 млн., веднага се дърпат. Но снощи в 23.30 часа някъде, като си дойде Делян Добрев от Москва, дойде при мен и разговарях с Вълканов, тъй като в непосредствена близост в Мадан, в пловдивския завод би могло да се вземат работниците докато вървят тези преговори, вместо да гладуват, да стоят и да са отчаяни, да им намерим работа за времето, през което... аз съм убеден, че ще дойде инвеститор, убеден съм, че ще се справим, но да не стоят на улицата. Днес работим с министъра по тази тема и с работодателите по другите заводи, за да го направим и с автобуси ще ги возим, ще работим, ще получават заплати и малко ще е по-лесно тогава за преговорите.

Водещ: Благодаря. Успешен ден ви желая.

Бойко Борисов: Но прочетете това във в. „Преса”.

Водещ: На осма и на девета страница в „Преса”.

Бойко Борисов: Това е ужасяващо, ако е истина, и ГЕРБ веднага ще вземе мерки. Да видим какво ще направят БСП.

Водещ: Благодаря ви. Хубав ден ви желая. Премиерът Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев