Десислава Танева: Има възможност да се запази болничната помощ в Котел

---
25.05.2012 / 09:53

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и областен координатор на партията Десислава Танева представи възможност за запазване на болничната помощ в Община Котел, информира kotelnews.com. Това стана по време на спешна среща, организирана по повод възникнало обществено напрежение след информация за закриване на болницата „Професор Васил Цончев” в града. В дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет в Котел за 28 май е внесено предложение за закриване на общинското лечебно заведение и обособяване на общински медицински център за извънболнична помощ с най-малко трима лекари с различни специалности, с до десет легла за престой на пациенти до 48 часа.

На срещата присъстваха директорът на болницата д-р Йордан Йорданов, изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен д-р Васислав Петров, кметът на общината Христо Киров, общинският координатор на ПП ГЕРБ и общински съветник Коста Каранашев и представители на медицинското съсловие. Те обсъдиха начините за излизане от тежката ситуация, в която се намира болницата.

„Съвместните усилия на правителството, на народните представители от управляващата партия, на кмета на община Котел, на съветниците от най-големите групи в Общинския съвет в Котел, всичките ни усилия са насочени към едно - да запазим болничната помощ за Котел. Нищо няма да се закрива. Напротив! Работим в две насоки. Първата е Община Котел да кандидатства по проект, чийто срок изтича на първи юни, със средствата от който да се закупи ново медицинско оборудване и да се направи медицински център за доболнична помощ. Втората насока е да се открият едно или две отделения, това зависи от медицинския персонал за болнична помощ с който разполагате, като филиал на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. С това държавата ще изпълни социалния си ангажимент към котленци. Вървим към крайната цел - болничната помощ да остане. Решението на Общинския съвет за ликвидация на болницата е един формален административен акт, който ще позволи на Община Котел да кандидатства за ново медицинско оборудване. Ако бъде саботирано това решение, наистина няма как да се помогне. Това е вариант да има болнична помощ, персоналът да запази работата си и да получава редовно заплати”, каза Десислава Танева.

Тя поясни, че задълженията, които има болницата, няма как да бъдат покрити и тя не може да работи още дълго време във вида, в който съществува сега. Депутатът увери, че процесът на осигуряване на болнична помощ няма да бъде прекъсван. Танева счита, че общината трябва да се възползва от тази стратегия.

„Консултирахме се с новия министър на здравеопазването за започване на процедура за откриване на отделение за болнична помощ. С настояване пред бившия министър Община Котел беше включена като бенефициент по тази стратегия на първо място в списъка за Югоизточен регион. Няма основание на напрежение, дори напротив. Котел трябва да е доволен, че въпреки ситуацията в здравеопазването, тук ще има болнична помощ и не бива да спираме нещата, за които сме настоявали”, допълни Десислава Танева. Д-р Васислав Петров информира, че идеята е да се разкрие отделение по вътрешни болести, като кадрите трябва да са от Котел, тъй като сливенската болница няма възможност да изпраща специалисти. Изискванията за разкриване на такова отделение е то да бъде с минимум 10 легла и в него да работят най-малко шестима лекари. Може да бъде разкрито и второ отделение, ако в Котел има достатъчно специалисти и се покрият стандартите. Кметът на Котел Христо Киров заяви, че подкрепя идеята и общината повече не може да налива средства в болницата. Той благодари на Десислава Танева и д-р Васислав Петров за ангажираността по проблемите на здравеопазването в Котел. Коста Каранашев от своя страна заяви: „Това, което се предлага, не ни се дава наготово. То е постигнато с работа, много срещи и разговори с отговорни фактори в държавата. Ако вие, медицинските работници, сте против варианта който предлагаме, двете групи съветници няма да гласуваме и оставаме на варианта с мъчителната агония”.

Участниците в срещата се обединиха около идеята, че колкото повече се удължава времето за крайно решение на проблема, толкова повече той ще се задълбочава. Ако се приемат предложенията, общината ще има медицински център за доболнична помощ и отделение към сливенската болница за поемане на случаите от болничната помощ.

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев