Съветниците от ГЕРБ-Сливен: „Общинският съвет ще продължава да работи, няма да има предсрочни избори”

---
13.06.2012 / 16:02

Групата общински съветници от ПП ГЕРБ-Сливен започва консултации с представители на политическите партии в Общинския съвет, без БСП, обяви на пресконференция председателят на групата Димитър Митев. На срещата с журналисти присъстваха още съветниците от ГЕРБ Мария Григорова, Стела Костова, Йордан Лечков и Руси Големанов.

Митев уточни, че консултациите са за осигуряване на нормална работа на Общинския съвет и гарантиране на гражданите, че местния парламент ще работи, въпреки опитите на БСП да бламира неговата работа. Така групата на ГЕРБ отговори на тиражираното в медийното пространство мнение на депутата от БСП Асен Гагаузов за разпускане на общинския съвет. „Групата на ГЕРБ гарантира, че Общинския съвет ще работи. Ако Асен Гагаузов иска да се разпуска, да разпусне групата на БСП. Техните общински съветници ако не са достойни, да си подадат оставките и да дойдат следващите на тяхно място. Предсрочни избори няма да има. Общинският съвет ще работи, защото решенията на кмета трябва да бъдат контролирани. Общинският съвет е гарант за това, че решенията на кмета ще бъдат законосъобразни и в интерес на гражданите”, каза Митев. Той допълни, че не бива да се допускат обществени поръчки без провеждане на процедура по ЗОП, че не трябва да се увеличава щата на общината чрез граждански договори и консултантски услуги. Според него в момента има около 70 човека, които са на граждански договор и тяхната издръжка струва на общината над 1 милион лева. Отделно се ползват услугите на поне 40 консултанти по различни въпроси. Групата на ГЕРБ ще подкрепи искането на „Коалиция за Сливен” за комисия, която да разследва дейността на кмета от началото на мандата. Митев увери, че ще бъдат използвани всички законови средства за търсене на отговори по важни за общината въпроси. Съветниците ще отправят питания от трибуната към кмета на общината и при нередности ще подават жалби до прокуратурата.

Според Руси Големанов идеята за саморазпускане на Общинския съвет е опит да се омаловажи скандала в БСП, наречен „Сливенгейт”. Най-вероятно, смята той, става въпрос за недостатъчен контрол върху съветниците на БСП. Той изрази недоволство от опитите да бъде прехвърлено общественото внимание към друга политическа сила.

На пресконференцията стана ясно, че днес в деловодството на Общинския съвет отново е внесено искането за прекратяване правомощията на председателя Соня Келеведжиева от страна на групата на ГЕРБ. „Поведението на Келеведжиева бе аргантно, с клеветнически изказвания и опити да уязви съветници от ГЕРБ. Заставаме против това и в подкрепа на засегнатите ни колеги. Самият факт, че 20 съветника пожелаха смяната й, сочи, че моралното поведение е да си подаде оставката. Ако тя не постъпи както й повелява морала, ние отново ще поискаме оставката й. Считаме че не оправдава доверието, което трябва да имат към нея общинските съветници”, каза Димитър Митев.

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков от своя страна изрази сериозно притеснение за икономическото състояние и бъдеще на общината. Той призова медиите за повече чувствителност и критичност към работата на общинската администрация. Лечков изрази съжаление, че това ръководство не работи по готови проекти. Той постави въпрос защо не се работи по бул. Хаджи Димитър и „пробива” на „Раковска”, след като има подписани договори, избрани изпълнители и осигурени средства. Същият е случая и с кръговото кръстовище край бившия магазин „Тернопол” и в кв. „Ново село”2.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев