Десислава Танева: Няма лобизъм в Закона за горите

Десислава Танева
15.06.2012 / 11:15

Няма опасност мащабното застрояване на Черноморието да се случи и в планините. Измененията в Закона за горите регулират строго режима, по който може да се строят ски писти и инфраструктурата за тях и по никакъв начин това изграждане не касае курортните селища на ски-центровете. Това ще става след съответното планиране по общите планове по Закона за горите и по съответния Подробен устройствен план. Правото на строеж за изграждане на такива ски писти и съоръжения ще става чрез открита публична процедура – публичен търг по ЗДС и ЗОС.

Така Десислава Танева, депутат от ПП ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие и гори в парламента, коментира пред bTV Закона за горите.

Танева подчерта, че законът е имал нужда от ревизия заради 6-процентния ръст в зимния туризъм спрямо миналата година. Чрез поправките страната ни можело да стане дестинация, конкурентоспособна на други водещи в Европа зимни курорти.

Десислава Танева не се съгласи с „обвиненията” на опозицията, че новите текстове в Закона за горите били лобистки и „облагодетелствали определен кръг от хора”.

„Няма конкретен текст от окончателно приетите текстове, който да дава предимство на някой определен инвеститор за пордължаване и от тук нататък нов остроителство на ски писти и съоръжения. Има ясни правила – след като е налице инвеститорски интерес, правото на строеж ще става чрез открита публична инициатива, т.е. публичен търг”, обясни тя и увери, че промените са направени за развитието на курортните селища и зимния туризъм, като се гарантира опазването на горското богатство.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев