Депутати от ГЕРБ-Сливен отчетоха дейността си през изминалия парламентарен сезон

Десислава Танева и Юлиана Колева
27.07.2012 / 17:22

Народните представители от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и Юлиана Колева представиха на пресконференция основните акценти от законодателната си работа през изминалата парламентарна сесия. Тe запознаха журналистите и с конкретни действия, които са предприели за решаването на важни за Сливенска област проблеми като ремонта на пътя Твърдица-Елена, запазването на болничната помощ в община Котел, разкриването на филиал към Медицински университет-Варна за обучение на медицински кадри, запазването на Военна болница-Сливен и др.

„Днес на практика приключваме третата парламентарна година от избирането ни за народни представители”, каза Десислава Танева. Като председател на Парламентарната комисия по земеделие и гори тя отчете, че през изминалата парламентарна сесия са разгледани 23 законопроекта. Приети са едни от най-важните законопроекти – изцяло новият Закон за виното и спиртните напитки, Законът за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите, Законът за тютюна и тютюневите изделия. „С този законопроект най-после закрихме фонд „Тютюн”, след като две години на практика той беше без работа по повод сменената схема на подпомагане на това производство. Най-голям обществен отзвук предизвика Законът за изменение и допълнение на Закона за горите. В окончателен и финален вид този законопроект беше приет с изключителен консенсус и съгласие на природозащитните организации. Заедно с тях беше направена такава промяна по отношение на режима за ски лифтове и влекове, като се даде възможност на старите да бъдат обновени”, каза Танева.

През новата парламентарна сесия Комисията по земеделие ще разгледа Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който бе обсъден вчера с министъра на земеделието в Сливен, и Закона за защита на животните.

Юлиана Колева представи водещите акценти в работата на Парламентарната комисия по правни въпроси, на която е член. „Законът, който може би породи най-голямо вълнение и спорове в обществото, бе Законът за отнемане на незаконно придобито имущество. Той все още не е започнал да действа, защото прилагането му бе отложено за 6 месеца с цел старите процедури да бъдат довършени”, каза Колева.

Сред другите акценти от работата на правната комисия са Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс и Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. „Беше много наложително и почти в края на срока, който ни беше даден от ЕК, да създадем механизъм при който пострадалите от така нареченото бавно правосъдие. Наесен предстои да се приеме още една форма на закона - възможността за отговорност на държавата за неправомерни и вредоносни действия на нейни длъжностни лица”, допълни Колева. Поради неотложни ангажименти третият депутат от ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев не успя да присъства на пресконференцията. Десислава Танева припомни, че по инициатива на сливенски собственици на складове на едро и организации от Сливен и Нова Загора е инициирана законодателна промяна в Закона за стоковите борси и тържищата, която предстои да бъде приета на второ четене в пленарна зала и ще доведе до административно облекчение и режима им на работа.

Народните представители увериха, че в своята работа правят всичко възможно, за да подкрепят добрите инициативи за региона. Десислава Танева даде за пример МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, която е бенефициент по много проекти, показва добър мениджмънт и отлични резултати. Депутатите от ГЕРБ информираха за подетата от тях инициатива за разкриването на филиал към Медицинския университет - Варна в Сливен за обучение на медицински кадри. „В момента тече процедура по акредитация на учебното заведение пред Националната агенция по оценка и акредитация за получаване на такова решение. Нашето най-голямо желание е това да стане през тази учебна година, но ще стане ясно може би в края на септември. Ние сме отправили молби към всеки, който може да окаже влияние или помощ да помогне”, каза Танева.

Тя акцентира и върху стартирането на ремонта на пътя Твърдица –Елена. „Ремонтът започна, но се случи земетресението в Перник и част от средствата бяха пренасочени. Очакваме, че през септември всички дейности ще продължат. Другото, което направихме, по искане на екипа на военна болница, е запазването й като болнично заведение, което да работи по общия ред. За да се случи това, ние като народни представители убеждавахме министъра на отбраната и министъра на финансите. В момента вече всичко е в ръцете на мениджмънта и екипа, за да може болницата да запази своя авторитет и пазарен дял. Това, което се искаше от нас като представители на обществената воля, е свършено”, допълни Десислава Танева.

С помощта на депутатите от ГЕРБ-Сливен бе запазена и болничната помощ в Община Котел. „Това стана с подкрепата и на Министерството на здравеопазването, което ние сме убеждавали няколко месеца. За да се запази болничната помощ в Котел, се разкрива филиал към областната болница на Сливен. Взе се и решение да се закрие общинската болница, която е фалирала, за да може общината да кандидатства по програма за изграждане на медицински център за доболнична помощ. Успяхме да надмогнем елементарното политическо противопоставяне и се обединихме около идеята Котел да има болнична помощ. В много общини, които не са областни центрове вече болниците се закриха и има само доболнична помощ. Нещо повече – ако моделът се реализира и е успешен, вероятно той ще бъде приложен и в други подобни общини, които се намират на места, където е затруднено преместването на болните до съответните областни центрове”, каза още Танева.

Тя поздрави Юлиана Колева за номинацията й за член на ВСС: „Считам, че за всички сливналии и тези, които я познават като перфектен професионалист, е чест, че имаме номинация от Сливен на човек с безупречна репутация. Юлиана Колева беше поканена в нашата листа заради професионалните й качества и авторитета, който има в съдебната система в Сливен”.

 

 

 

 

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев