Диан Червенкондев: Комисията ще покаже какво е моментното състояние на проекта „Белене”

Диан Червенкондев
04.10.2012 / 10:45

Целта на временната анкетна комисия за АЕЦ „Белене” е да покаже пред обществото какво е моментното състояние на проекта. Това заяви пред агенция „Фокус” народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Диан Червенкондев, който вчера бе избран от парламента за председател на комисията. Тя ще проверява какво е реалното и моментно състояние на проекта АЕЦ „Белене”, как се е стигнало до сегашната ситуация, какви решения са взети и дали са били законосъобразни, защитени ли са българските национални интереси.

Според председателя на комисията ще се търси причината защо българската енергетика, и в частност - Националната електрическа компания, е поставена като заложник на проекта АЕЦ пред чужда компания-производител. „И всички тези въпроси – конкретни, точни и ясни – ще бъдат зададени на длъжностни лица, които са имали някакво пряко отношение по проекта АЕЦ „Белене”. Така че техните отговори да бъдат видени и чути от цялото общество, на което му предстои да вземе много важно решение, а именно - първия демократичен референдум в историята на страната”, каза Червенкондев.

Членовете на комисията ще поискат в максимално кратък срок информация, данни, документи от абсолютно всички инстанции, които са имали някакво отношение към проекта АЕЦ „Белене”. „Срокът, който ще бъде поставен, ще бъде изключително амбициозен, с цел да може тази получена информация от всички компетентни органи, или пък страни по конкретни договори, да бъде обработена, да бъде предоставена на членовете на комисията, да се направят конкретните въпроси. Да не забравяме, че комисията е анкетна... И по този начин да направим заседание, в което да задаваме конкретните въпроси към конкретни лица, които са взели определени решения по АЕЦ „Белене”.

Ще бъдат отворени протоколите и стенограмите от преговорите по проекта. Тогава, според депутатаq ще се види какви са били притесненията на тогавашния министър-председател, за да не подпише договора за цялостно изграждане на АЕЦ „Белене”, допълни Червенкондев.

„Да видим кой точно го е притеснил – може би някои лобита в партията, която е управлявала, други заинтересовани бизнес среди. Така че, нека да видим какви са били предложенията, какви са били преговорите и условията по конкретната сделка, така че притесненията да са били толкова основателни и да не се е стигнало досега до подписване на цялостен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, допълни той.

Цялата информация ще бъде публична за обществото, а ако има законови нарушения следва да се потърси отговорност и документите ще бъдат изпратени до компетентните правоприлагащи и правораздавателни органи. В работата си комисията ще потърси информация и към други държави – от икономически и правителствени субекти, за да се изчистят спекулациите по темата.

Ако комисията не се справи в рамките на установените два месеца срок, ще поиска от Народното събрание удължаването му. Червенкондев е категоричен, че до насрочване на датата за националния референдум по въпроси, свързани с АЕЦ „Белене”, завесата около проекта трябва да бъде вдигната. „Така че наистина хората да имат възможно най-много информация, да знаят истината за проекта и, естествено, да си вземат своето свободно, демократично, информирано решение”.

 

Тази сутрин пред БТВ Диан Червенкондев заяви, че голяма част от населението иска развитие на енергетиката, но не чрез атомната централа. „Престоят множество срещи с бивши енергийни министри и шефове на НЕК, за да се разкрие истината за атомната централа”, уточни Червенкондев. По неговите думи комисията, която той оглавява, няма да стига дотам, че да преглежда телефонните разпечатки на предишните управляващи за централата.

Червенкондев попита бившия енергиен Петър Димитров, който също е член на комисията, защо няма договор за атомната централата. От своя страна Димитров обясни, че два пъти е било подписвано споразумение в присъствие на двама президенти, което е било със статута на договор. Червенкондев обаче подчерта, че за да може да се проведе обществена поръчка, трябва да има подписан договор, а не споразумение. „ Искаме да се види колко порочно е започнал този проект, нямало е финансиране. Ще се види че има груби нарушения”, зарече се той.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев