Управителят на НЗОК се срещна в Сливен с директори на болници по покана на Десислава Танева

---
08.10.2012 / 21:20

По покана на народния представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков се срещна в Сливен с директори на лечебни заведения в областта. На срещата, която се проведе в Областна администрация, присъстваха директорът на РЗОК-Сливен д-р Светослав Славов, директорът на РЗИ – Сливен д-р Виолета Узунова, директорите на болници от Сливенска област, областният управител Марин Кавръков.

Д-р Пламен Цеков информира, че днес Надзорният съвет на НЗОК е приел бюджета за следващата година. Парите са със 70 милиона повече спрямо тази година. „Опитали сме се да ги разпределим равномерно така, че при всички да има някакво увеличение. Извадихме медицинските изделия в отделно перо. Бюджетът е 2 милиарда 701 милиона лева. 1 милиард 268 милиона са за болничната помощ, за ваксините – 35 милиона, 40 милиона са за интензивни грижи, 15 милиона – по програма „инвитро”, 9 милиона консумативи и 1 милион и 300 хиляди за диспансерно наблюдение на психично болни и болни с кожни заболявания. Ръстът на бюджета от 2,3 %. При общопрактикуващите лекари има ръст от 4,1 %, при специалистите за извънболнична помощ - 4,7 %, при стоматолозите – 5%, в болничната помощ ръстът е най-малък – 1,9% , а при лекарствата не залагаме ръст”, каза д-р Цеков.

Одобрените цифри ще бъдат представени пред Министерски съвет, а след това – за гласуване в Народното събрание. Управителят на НЗОК се надява следващата седмица да започнат разговори с Българския лекарски съюз за довършване на започналите преговори по общата част на рамковото договаряне и да се премине към конкретните цифри.

Д-р Цеков съобщи още, че за тази година НЗОК е разплатила парите за третото тримесечие. Предстои юристите да дадат тълкование как да се процедира с надлимитната дейност за първо полугодие. „ Ако до края на годината разполагаме със свободни неусвоени средства, ще се опитаме да разплатим и надлимитната дейност, която е около 24 милиона лева за цялата страна”.

Новият начин на определяне на бюджетите на болниците също бе акцент на срещата. Заради критиките към старата методика, по която се формираха бюджетите на болниците, е изработена нова методика, съгласувана с водещи специалисти по здравен мениджмънт в България. Бюджетът на лечебните заведения ще се изчислява на база среден престой в дадена област – оборот на едно легло и среден процент използваемост на леглата. „Това са основни критерии, върху които ще стъпим, за да изчислим капацитета на лечебното заведение, а след това на база исторически принцип за всяко едно лечебно заведение, този брой ще го разпределим по клинични пътеки”, каза д-р Цеков. Касата ще изисква до края на всеки ден болниците да отчитат он-лайн броя на приетите пациенти. Всяка седмица трябва да се изготвя междинен финансов отчет. На базата на четири междинни отчета ще се формира финалният финансов отчет. Целта е да се следи движението на пациентите по клинични пътеки и при недостиг на ресурс в дадена област, да се насочва от друга.

 

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев