Диан Червенкондев пред в-к "24 часа"

Диан Червенкондев
09.10.2012 / 19:30

С Диан Червенкондев, депутат от ГЕРБ, разговаря Румяна Денчева от вестник "24 часа":

- Оглавихте комисия, която ще вади на бял свят "всички данни и факти около АЕЦ "Белене", г-н Червенкондев. Мислите ли, че това ще се случи?

- Надявам се. Ще опитаме да извадим наяве всички факти от 2002 г. насам. Ако работим сериозно, надяваме се да съберем всичко. И да го покажем. А има и какво да бъде показано. Така хората могат да направят не само свободен, а и информиран избор при референдума.

- А политиците? Ще могат ли и те да вземат свободно и информирано решение?

- Комисията е един от начините и това да се случи. Тя ще даде обстоен отговор на въпроса защо бяхме принудени като държава, парламент и правителство в края на март 2012 г. да решим да спрем този проект. Не сме го взели самоволно. Ще ме попитате защо го направихме три години след началото на мандата.

- По-скоро ще ви попитам дали правителството на ГЕРБ не знае всички факти след 3-те си години мандат?

- "Белене" е най-големият инвестиционен проект в най-новата ни история. Анализи, и то на уважавани консултанти - HSBC, обаче показват, че той струва 22 милиарда. Решение за 22 милиарда не се взема лесно. Затова трябва аргументирано да обясним защо го спираме или при какви условия го продължаваме Няма стратегически инвеститор. Сумите са непосилни за държавата и за НЕК, който е пред фалит.

- Като ви питах за свободното решение на политиците, визирах експремиера Станишев. Той си призна, че усетил натиск и затова не подписал. Излиза, че някой зад завесата диктува нещо на български премиер. Знаете ли кой?

- Ще дръпнем завесата. При пълна откритост, при директно излъчване по БНТ и БНР. Защото и ние искаме да разберем кой е притеснил един български министър -председател. Аз съм убеден, че той правилно се е притеснил.

Мисля и че всички колеги от БСП, които не гласуваха за създаването на тази комисия, имат основание за притеснения. Този референдум ще ги постави в трудна ситуация - да обясняват пред обществото защо казват на бялото черно.

Лично аз много пъти поставях конкретни въпроси за "Белене", а получавах само политически отговори. Сега ще се наложи всички да бъдат откровени и да отговарят точно и ясно.

- Споменахте консултанти, не платихме ли 20 млн. евро на HSBC? Какво всъщност ни казаха те?

- Никога не сме плащали толкова. Платената сума е около 1 милион. А те бяха заинтересовани, защото в договора с тях има клауза за допълнително възнаграждение при евентуална реализация на проекта. Но защо казвате, че никой не знае какво са казали. Резюме от доклада им има на сайта на МИЕТ.

- Вероятно добре прецедено резюме. Какво пише в пълния доклад, какви са заключенията?

- Ще изискаме пълния доклад, всеки ще го прочете и ще пак ще го коментираме. Аз съм го чел. В него пише, че проектът може да е печеливш, ако има стратегически инвеститор.

Пише, че струва 22 млрд. лв., че ще има търсене на еленергия, но токът от новата централа ще струва около 150 лв. за мегават.

- Защо тогава си отиде РВЕ от печеливш проект? Какъв отговор ще търсите от тях?

- Писмен отговор. Да се види наистина защо и какво се е случило, защо са дошли и защо са си отишли.

- Нямате ли опасения, че може да излязат и хора около ГЕРБ. Започвате да "копаете", без да знаете кой е отдолу?

- Който и да излезе, ще стане публично достояние.

- А нещо повече ще му се случи ли, освен да си прочете името във вестниците?

- Има органи, които ще следят под лупа информацията, която се дава и се получава. Сигурен съм, че ще се самосезират. И ще се провери всяко документче, стенограма, разговор. Има много длъжностни лица, особено от НЕК - членове на борда, директори. Трябва да кажат имало ли е звънене на телефони, имало ли е натиск, или обратното - оферти. Да се види кои поръчки са пренасочени към кои фирми, които са подизпълнители. Който няма какво да крие, ще дойде с вдигната глава.

- А може и вашият телефон да звънне от високо място или откъм ядрената мафия, за да сложи "лимит" на търсенето на факти?

- Моят телефон не звъни по този начин. Не се притеснявам, не, това не може да се случи. Аз съм народен представител, не могат да сплашат цяла комисия. Няма да манипулираме, няма да заблуждаваме. Ще излезе цялата събрана информация.

- Всъщност имаме ли договор с Русия за "Белене", прекратен ли е, замразен ли е? Защото те продължават да произвеждат реактори.

- Договор за целия проект няма. Не е подписан нито от предходното, нито от нашето правителство. Заради много големи неясноти. Най-вече по крайната цена. Немислимо е който и да е да го подпише на сляпо. Не успяхме да се разберем с руснаците. През март 2012 г., след като решихме да го прекратим, лично икономическият министър е уведомил за това руската страна. А премиерът Борисов, също лично, е уведомил.

Владимир Путин, че не можем да продължим този проект.

- Как е станало това, устно или писмено? Защо не са ви разбрали?

- За тези уведомления си има ред и протокол. Знаете, писаното остава. А на тези нива и което е казано, също не отлетява. На такова ниво всяка дума се записва и има своята тежест.

- Всъщност какви факти има дотук по "Белене"?

- Има неизгодни договори, има купища похарчени пари за консултанти, пари, взети за разчистване на площадки. И вместо всичко това да се знае от хората, стигнахме дотам "крадецът да вика дръжте крадеца."

- Ще вадите ли СРС-та, стенограми, разговори? Ще каже ли комисията ви имена, някои вече изплуваха от комисията на Яне Янев?

- Още не съм запознат с това, което има. Не съм виждал СРС-та. Но ви обещавам да изискаме всичко. И от всички институции,свързани по какъвто и да било начин с проекта - Министерски съвет, президентство, МИЕТ, БЕХ, НЕК. И, естествено, от всички спецслужби. Според грифа на документите ще запознаем обществото.

 

ВИЗИТКА

Роден на 8 юни 1971 г. в Сливен

Завършил е Икономически университет във Варна.

Магистър по финанси

От 2002 до 2009 г. е директор на ОББ АД, клон Сливен

Владее английски и руски език

Женен, с една дъщеря

Член е на парламентарните комисии по икономика, енергетика и туризъм и по бюджет и финанси

Председател на временна анкетна комисия за АЕЦ "Белене"

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев