Депутати от ГЕРБ-Сливен присъстваха на празника на Твърдица

---
14.10.2012 / 15:07

Народните представители от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и Диан Червенкондев присъстваха на тържествата по повод празника на Твърдица – Петковден. На церемонията днес присъстваха още областният управител на Сливен Марин Кавръков, председателят на ОС-Твърдица и общински ръководител на ПП ГЕРБ Иван Петров, кметът на общината Атанас Атанасов и др.

Тържествата по повод Петковден започнаха още на 9 октомври, когато бе отслужена Панахида в памет на загиналите за свободата на България от Твърдица и тържествено бе отбелязана 100-та годишнина от началото на Балканската война. В читалище „Св. Св. Кирил и Методий” бе открита изложба, посветена на празника на града. В събота се проведе състезание „Най-бърз и най-добър в професията «дървосекач»” и тържествена вечернина по случай празника на Света Петка Търновска в Църковен храм „Света Петка”.

На 14 октомври сутринта в храма бе отслужено богослужение, извършен водосвет и раздаване на курбан за здраве. Програмата продължи с празничен концерт на самодейните състави от читалището.

Името Твърдица произлиза от старобългарската дума твърдина и е свързано с крепостта, намираща се на 1.5 км северно от града – „Градището". По времето на Втората българска държава се превръща във важна крепост на системата за отбрана, изградена по старопланинските проходи, по недостъпни места и проломите на реките. Празникът на Твърдица е храмовия празник на църквата “Св. Петка”, построена в началото на XIX век.

 

 

 

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев