Мария Григорова: „В групата на ГЕРБ понякога има спорове, но се стига до единно решение в интерес на Сливен”

Мария Григорова
29.10.2012 / 10:39

- Г-жо Григорова, на последната сесия на Общински съвет-Сливен бяхте избрана за зам.-председател и заедно с още двама заместници ще изпълнявате на ротационен принцип функциите на председател. Това ли беше единствения възможен вариант?

 

- Беше взето решение ОС-Сливен да се председателства на ротационен принцип. Всяка ситуация потенциално носи много възможности, но конкретните решения се взимат според конкретния момент и ситуация. ОС- Сливен от доста време боксува и не функционира нормално. Това стана достояние на цялата общественост и точно в тази конкретна ситуация трябваше да бъдат взети решения, които да бъдат възможност за изпълнение на отговорностите и задълженията, които сме поели към избирателите си и към Сливен. Ако трябва да дам еднозначен отговор, това беше единствената възможност в конкретната ситуация – ОС-Сливен да се председателства от трима заместници на ротационен принцип. От ГЕРБ подкрепихме това предложение в името на нормалното функциониране на съвета. Спомняте си, че през август заседанието се провали заради отсъствието на съветниците от БСП, въпреки, че те бяха в групата, която поиска свикването на извънредна сесия. Групата на ГЕРБ присъства и за пореден път показа отговорно отношение в името на обществения интерес. Втори неуспешен опит за свикване на сесия имаше в началото на септември и редовно заседание се проведе на 27-ми. Заради провалените заседания, неизбирането на председател и спирането на работата на ОС, гласувахме промяна в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, според който до произвеждането на нов избор за председател заседанията ще се председателстват от заместник-председатели на ротационен принцип.

 

- Как ще разпределяте ангажиментите си със своите колеги ?

 

- В решението, което приехме, е казано, че ротационният принцип ще бъде на три месеца. Първото председателство е от мен от първи ноември. Моята позиция по отношение на ангажиментите кога и как трябва да ги разпределим, е категорична, че при тази ротация председателстващият трябва да получи абсолютна независимост, което значи и абсолютна отговорност, която да носи. От моя страна гарантирам, че няма да има никакво вмешателство в работата на колегите. Това е необходимо за носене на персонална отговорност за всеки изпълняващ функцията председател за водене на заседанията, за приемане на законосъобразни решения и за оптимално функциониране на съвета.

 

- Вие бяхте председател на местния парламент в миналия мандат. С какво ще ви помогне сега предишния ви опит?

 

- Моят опит ще ми помогне и ще ми помага да очаквам всичко във всеки един момент. Биографията ми като председател на Общинския съвет в Сливен достатъчно красноречиво говори какво бих могла да очаквам и с какво мога да се справя. Слабостите на един общински съвет са в самия общински съвет. Като юрист и гражданин се отнасям с уважение към избора на избирателите и към общинския съвет. Ще работя за оптимизиране работата на ОС, както съм работила досега.

 

- Какви са идеите ви за подобряването на дейността на общинския съвет и

работата по комисии?

 

- Ние направихме първите стъпки в тази посока. По наше предложение се

извърши промяна в председателството на две от постоянните комисии – по образование, наука и вероизповедания и комисията по здравеопазване.

социална и жилищна политика. За по-добрата работа в съвета предложихме кандидатурите на две добре познати имена в обществото – общинските съветници от ГЕРБ Стела Костова и д-р Димитър Павлов. Това са доказани в своята област професионалисти, които ще работят да по-доброто функциониране на комисиите.

 

- Как съветниците от групата на ГЕРБ постигат съгласие помежду си за

начина на гласуване по важните за общината предложения? Има ли

единомислие?

 

- Има единомислие. Групата съветници от ГЕРБ е съставена от полярни и

различни личности. Понякога възникват спорове, но въпросите се поставят на дебат и се обсъждат до вземането на консенсусно решение. Казват се аргументите „за” и „против”, обсъждат се алтернативни решения. Спорове има, но всичко е в името на единно решение и винаги излизаме с единно решение и за в бъдеще се надявам, че ще бъде така.

 

- Какъв е коментарът ви относно намеците в публичното пространство за

„прегръдка” с БСП на местно ниво?

 

- В политиката и публичното пространство винаги има намеци. Няма да

коментирам намеците за прегръдки и танци, но ще коментирам позицията на ГЕРБ. Неколкократно съм заявявала и заявявам, че ни интересува смислено функциониращ общински съвет и максимален брой взети законосъобразни и целесъобразни решения. Това е позицията ни и в това промяна няма. Ако позицията ни с БСП по даден въпрос съвпада, това не говори непременно за прегръдки и целувки. Когато обаче ни се предлага да вземем решение, което противоречи на интересите на гражданите и общината, такова решение няма как да бъде подкрепено от съветниците на ГЕРБ. Ние сме и оставаме основен опонент на БСП. Има много примери, които показват, че сме на различни позиции с БСП. Един от тях е, че ние гласувахме „за” удължаването на срока на Временната комисия за проверка на финансовото състояние на Община Сливен, за да може тя да свърши своята работа и гражданите да бъдат информирани. Ние сме в общинския съвет за да работим за обществения интерес, за по-доброто бъдеще на града и общината. Ще го правим и занапред.

 

- Какви са очакванията ви за предизборната надпревара за парламентарния

вот следващата година?

 

- Искам да кажа, че ГЕРБ – Сливен има изключително активни и качествени депутати в българския парламент, които по безспорен начин са доказали своята отговорност към избирателите и към Сливен. Откакто ГЕРБ има депутати, в Сливен разбрахме, че имаме народни представители, че има с кого да говорим и да се срещаме, да поставяме важни проблеми и те да съдействат за решаването им. Надявам се в следващия парламент да имаме отново качествени депутати за благото на града ни.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев