Над 900 подписа в Сливен и Котел в подкрепа на идеята за награждаване на ген. Делов

30.10.2012 / 14:09

Над 900 подписа бяха събрани в Сливен и Котел при организираната от областната организация на ГЕРБ подписка в подкрепа на идеята за удостояването на ген. Васил Делов с орден „Стара планина”-първа степен с мечове”.

Тази сутрин народният представител Цвета Караянчева и членовете на гражданския инициативен комитет за удостояване на ген. Делов със званието внесоха 16 330 подписа в подкрепа на предложението. Половината от подписите са събрани в Кърджали, останалите са от жители на Пловдив, Карлово, Сливен, Стара Загора, родния град на генерала - Котел и други градове на страната. Днес подписката бе връчена на председателя на Националния инициативен комитет за честване на 100 г от Балканската война Цветан Цветанов в присъствието на историци, медии, представители на военно-патриотични съюзи и т.н.

Проф. Божидар Димитров представи решението на Комитета, наред с Освободителя на Кърджали най-високото държавно отличие да бъде присъдено посмъртно на още 18 военачалници от българската армия, прославили себе си и отечеството през Балканската война.

Националната гражданска инициатива тръгна от Кърджали на 22 октомври след като ОбС отказа да обяви генерал Делов за почетен гражданин. За седмица бяха събрани над 16 000 подписа и формуляри продължават да пристигат и след внасянето на подписката, коментира Цвета Караянчева. Тя благодари на всички родолюбиви българи от цялата страна, които се включиха в инициативата и поискаха историческите заслуги на ген. Делов да бъдат оценени по достойнство. „Този обществен и граждански консенсус показа, че в името на националната кауза можем да се обединим и да защитим своите светини”, заключи народният представител.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев