Десислава Танева присъства на тържествата за празника на Котел в Деня на народните будители

---
02.11.2012 / 13:05

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева бе официален гост на тържествата по повод Деня на народните будители – 1 ноември и празник на град Котел. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий отслужи празнична света литургия. След това се състоя тържествената сесия на общинския съвет, на която присъстваха още областният управител на Сливен Марин Кавръков, неговият заместник от Котел Христо Карабекиров, кметът на града Христо Киров и председателите на общинските съвети в Котел и Твърдица.

Депутатът Десислава Танева отправи от трибуната своите приветствия към общинските съветници и гражданите на възрожденския град, пожелавайки им да почитат историята си и своите съграждани будители, както и да бъдат единни в настоящето в името на котленци и за постигането на благоденствие и просперитет на град Котел.

Кметът на града връчи почетни ленти и ключа на Котел на трима уважавани съвременни будители, допринесли със своята научна, културна и просветна дейност за обогатяването на духовния и културен живот на местната общественост – Таня Гайтанджиева, Стефан Шиваров и Михаил Колибаров.

Таня Гайтанджиева е родена на 29 декември 1922 г. в Котел. През годините тя последователно работи във вестниците: „Работническо дело”, „Икономически живот”, „Нова светлина”. Има стотици журналистически публикации в централния печат.

Освен журналист е и изследовател- фолклорист, писател и поет. Основен неин труд е книгата й „От извора песен струи”- автентични, нотирани народни песни от Котленско, в съавторство с проф. Николай Кауфман -

2 тома; автобиографичната книга „Под крилете на Балкана” – 2 издания; „Страници от времето” и др. Член е на Съюза на независимите български писатели и на Съюза на Българските журналисти. Дългогодишен председател на културно- просветното дружество „Котленски край” в София и носител на Народен орден на труда - златен /1972 г./.

Стефан Шиваров е роден през 1922 г. в Котел и тук завършва гимназиалното си образование. Съвсем млад е, когато участва в I-та и II-та фази на Отечествената война, познава трудностите и несгодите й, но и опияняващото чувство за изпълнен дълг, победоносно участие и писане на история. През 1945 г. записва Юридическия факултет в СУ, но едва пет години по-късно има възможност да продължи образованието си. Заминава за Ленинград и Киев, където вече и професионално се свързва със своята любов - историята, записвайки Историческия факултет. Нови обстоятелства - предложение за работа в Министерството на външните работи в София - му налагат завръщане в родината. Нищо не успява обаче да скъса връзката му с историята - завършва задочно Историческия факултет на СУ през 1955 г. Завръща се в Котел и до ден днешен, далеч след пенсионирането си, продължава да работи, да милее, да отдава сърцето и труда на перото си на своя роден край.

Стефан Шиваров е единственият местен историк, който разработва самостоятелна глава в останалия неиздаден труд „История на Котел”, в който участва авторски колектив от шест научни светила. Поверен му е разделът „Котел между двете световни войни /1918-1944/”.

Михаил Колибаров е роден на 15.VІІ.1922 г. в Котел. Завършва висше образование със специалност “общо земеделие” в Селскостопанската академия – София. Повече от 36 години работи в селското стопанство като участъков агроном в с.Везенково, началник “Селско стопанство” в Околийско управление – Котел, началник на планов отдел в ДЗС и по-късно като директор “Промишлени дейности” в АПК – Котел. Пенсионира се през 1982 г. Повече от 15 години се занимава с краезнание и генеалогия, като е един от най-задълбочените местни изследователи в това отношение. Има над 300 разработки, особен интерес за него представляват големите възрожденски котленски родове: на С. Врачански, Н. Бозвели, Г. Мамарчев, Иван Белинов, Иванчо Сивов, Холевич, хаджи Гено Губиделников и др. Работи върху такива важни за историята на селището въпроси, като благоустрояването и водоснабдяването на града, ролята на църквите и свещенослужителите и други.

Книгата му “Принос към рода Софрониев” разглежда една от най-слабо проучените страни за голямата възрожденска фигура на Софроний Врачански – неговият род.

В 11.30 на площада пред общината се проведе церемонията по вдигането на знамената с участието на председателя на общинския съвет в Котел Христина Чолакова. Десислава Танева и останалите официални гости на събитието поднесоха венци и цветя на паметника на Георги Раковски в памет на неговото дело и на всички котленски възрожденци – Софроний Врачански, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон и др.

Общинският координатор на МГЕРБ Котел Юлиян Парушев и представители на младежката организация на партията също поднесоха венец в чест на народните будители от Котел.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев