Десислава Танева участва в конференция в Никозия

Десислава Танева
12.11.2012 / 15:57

Председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори и народен представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева участва в Конференция на председателите на комисии по земеделие на страните членки на Европейския съюз в Никозия, Кипър. Форумът е част от парламентарното измерение на Кипърското председателство на Съвета на ЕС.

Дискусията е върху законодателните предложения на Европейската комисия по отношение на реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) и Общата политика по рибарството. В дебата основно участие взе еврокомисарят по земеделието и развитието на селските региони Дачиан Чолош. Акцентира се основно върху запазването на общия бюджет и за по-големи възможности на страните-членки сами да определят понятието „активен фермер”, както и критериите за 30% „зелени плащания, които са компоненти на Първи стълб на ОСП.

В свое изказване на конференцията Десислава Танева акцентира върху новите политики в областта на земеделието и хранителната сигурност през следващия програмен период. „Необходимо е запазването на бюджета за директна подкрепа на ниво ЕС и справедливото разпределение на директните плащания между държавите-членки. Един от важните инструменти, които повлияват позитивно върху икономическия статус на земеделските стопани, е прилагането на обвързаната с производството директна подкрепа над 10 %. Бихме искали да имаме възможност да прилагаме по-голямо финансиране за обвързана подкрепа.”, каза Десислава Танева. България предлага да има възможност държавите-членки да предоставят обвързана подкрепа в чувствителни сектори, или сектори с важно икономическо, социално или екологично значение.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев