Бойко Борисов: България е за пример в Европейския съюз

Бойко Борисов
22.11.2012 / 15:00

България е за пример в Европейския съюз, защото направи така, че бюджетният дефицит и финансовата рамката да са стабилни и харчим пари по европейски проекти, които касаят цяла Европа - петте транспортни коридора, магистралите, пречиствателните станции, ЖП линиите и конкурентоспособност - образование и наука. Съжалявам, че сериозни политически партии не коментират темата за европейските средства и не си помагаме по тази изключително важна тема. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия по повод специално заседание на Европейския съвет, в която той днес ще вземе участие.

Учудвам се, че толкова малко в България се дебатира по толкова важна тема като средствата от ЕС. За следващия програмен период са застрашени малките, бедни държави от бившия социалистически блок, обясни Борисов. Той посочи, че ще има среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, защото е много важно е за България да получи това, което е имала до сега, но и да се отчете, за да може в следващата рамка да имаме повече пари, каза Борисов. Премиерът бе категоричен, че на страната ни няма да й се наложи да плаща пари на Европа. „Преди ден получихме близо 300 милиона лева от последните плащания, които имаме за годината. Имам абсолютното уверение, че ще си получим и другите. Така че, фискалният ни резерв вече е над 7 милиарда и 200 милиона лева", уточни Бойко Борисов във връзка със спекулациите, че фискалният резерв е „изяден". „Ние взимаме пари от фискалния резерв, кофинансираме само 20% от големите инфраструктурни проекти, другите 80% идват от Брюксел. Когато дадем фактурите, проверят ги, ни връщат тези 80%", поясни още министър-председателят.

Борисов благодари на Венета Марковска, че най-накрая след третата му молба излезе в пенсия и стана възможно в държавата да няма проблем. „Нашият кандидат беше г-н Анастасов. Ние като политическа партия стоим зад тази кандидатура и той беше избран. Ние предложихме на СДС да номинират свой кандидат, който нашите депутати ще го подкрепят, защото е практика в европейските парламенти да има дебати и да се обединяват върху нещо, възможно най-добро, подкрепено от мнозинството”, обясни Борисов. Той изрази надежда, че ВСС ще избере по прозрачен начин главен прокурор и ще покаже на българите, че съдебната система макар и бавно и необратимо се подобрява и ще бъде европейска съдебна система.

„ГЕРБ като партия е за ядрената енергетика, но е против изграждането на АЕЦ “Белене” с държавно участие, защото трябва да дава пари, а ние ги нямаме. АЕЦ „Козлодуй” е доказана енергийна централа, нейните реактори вършат огромна работа и е нормално след тяхната експлоатация да бъдат изградени първо 7-ми реактор, а след това и 8-ми. Там е изградена електропреносна система, има ядрени хранилища, има хиляди инженери, които стоят там и най-вече това е точка, която е приета от цяла Европа за ядрена централа”, подчерта Борисов.

Относно забраната за тютюнопушене премиерът бе категоричен, че забраната няма да отпадне. „Постепенно хората свикват с това. Преди 15 години си спомням, че в самолетите се пушеше. Сега да го направиш там е признак за лоша култура. Същото беше и в градския транспорт. Постепенно хората привикват. Не виждам никакво основание да се сваля тази забрана", заяви категорично позицията си Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев