Андрей Ковачев призова за проевропейска комуникационна стратегия

Андрей Ковачев
06.02.2013 / 15:22

Андрей Ковачев , ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП/ГЕРБ взе участие в пленарния дебат на ЕП в Страсбург, посветен на предстоящото заседание на Европейския съвет. На 7 и 8 февруари държавните и правителствени ръководители на страните-членки ще се опитат да постигнат съгласие по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2014-2020 г.

На коментара на британския евродепутат Найджъл Фарадж, че ако ограниченията за работа за българи и румънци отпаднат, Лондон ще напусне Европейския съюз, д-р Ковачев реагира с въпрос дали Фарадж и британските му колеги са консултирали тази позиция с Лондонското сити и с бизнеса на Великобритания. "Обединеното кралство е ратифицирало договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС и не може да въвежда ограничения за достъп до трудовия си пазар". Андрей Ковачев окачестви позицията на Фарадж като неморално и отвратително политическо поведение за насаждане на страх от източноевропейците и като добра политическа калкулация в неговата игра на извиване на ръце заедно с Дейвид Камерън.

В изказването си българският евродепутат, който е докладчик на Комисията по регионално развитие на ЕП по МФР, призова Съвета да не взема решения скришом от европейските граждани под натиска на страните- вносители в бюджета на ЕС. Той припомни позицията на Европейския парламент, според която, за да имат европейските региони шанс за развитие, размерът на фондовете трябва да бъде запазен поне на равнището му от сегашния програмен период (2007-2013 г.)

"За последните близо четири години България усвоява ускорено и ефективно еврофондовете и българските фирми и гражданите усещат ползите от членството в Европейския съюз", подчерта Ковачев.

Той призова бизнеса, финансовите институции и правителствата на всички страни- членки, в сътрудничество с ЕК, да разработят проевропейска комуникационна стратегия за всяка страна-членка по отделно, с акценти към различните обществени групи, за да могат всички те да припознаят своя интерес, което ще върне доверието им към общия европейски проект. "Трябва да се информират много по-активно гражданите за ползите от силен ЕС със силен европейски бюджет. Тогава няма да е проблем да отстояваме БВП на ЕС да представлява повече от 1% от европейския бюджет, а и той да се формира до голяма степен от собствени средства на ЕС. Този бюджет е целеви, инвестиционен инструмент, който увеличава потенциала и конкурентоспособността на всички европейски региони и по този начин допринася за завършването на единния пазар и растежа", допълни Андрей Ковачев.

 

След провала на преговорите през ноември миналата година заседанието на Европейския съвет на 7 и 8 февруари ще бъде втори опит за постигане на компромис относно финансовите приоритети на ЕС до 2020 г. Залогът е особено голям - новият програмен период започва след няколко месеца, а реформата на всички политики на ЕС, която е в ход, пряко зависи от финансовите ресурси, на които те ще могат да разчитат, за да изпълняват основното си предназначение - да гарантират сигурност, икономически растеж, заетост и висок жизнен стандарт за всички европейски граждани.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев