Диан Червенкондев, ГЕРБ: ДКЕВР трябва да реши дали да бъде отнет лицензът на някое от електроразпределителните дружества

---
18.02.2013 / 18:17

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и заместник-председател на енергийната комисия в парламента Диан Червенкондев заяви за радио Фокус, че ГЕРБ предлага освобождаване на целия състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и избиране на нов по-голям състав, чрез квалифицирано мнозинство. Попитан дали ще се стигне до отнемане на лицензи на електроразпределителни дружества, депутатът заяви, че това трябва да реши ДКЕВР. „Недопустимо е от гледна точка на българското и европейско законодателство, правителството или друг контролен орган, който е политически зависим, да вземе такова решение. Това трябва да направи независимият регулатор. Той трябва да направи проверка в кои клаузи не са спазени лицензионните споразумения. Ако сметне, че нарушенията, които са констатирани към момента, са съществени, а аз считам че са такива, има възможност и за отнемане на лиценза”, коментира той. Червенкондев обясни и какво би последвало, ако бъде отнет лицензът на някое от дружествата. „Това, което може да се случи при отнемане на лиценза - временно или постоянно, е да бъде възложено на Националната електрическа компания да влезе в правата на обществен доставчик на електроенергия за района, в който е действало конкретното дружество и НЕК да изпълнява своите задължения като доставчик”, каза Диан Червенкондев.

На брифинг в парламента той допълни, че Иван Костов, Надежда Михайлова и Меглена Кунева може би са имали някакъв интерес от затваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Червенкондев припомни, че през 2001 г. започват процесите в глава „Енергетика” и затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй”. „Костов и Михайлова подписват меморандум, с който обричат на фатален край блокове от първи до четвърти. Трети и четвърти блокове са изключително надеждни, а се поема ангажимент да бъдат затворени преди да изтече техния първоначален функционален срок. В момента тези блокове са с два по 440 мегавата, ако бяха продължили да работят сега щяха да дават цена по 20-30 лв. на мегават – най-евтината електроенергия, по-евтина от тази на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Иван Костов подписва един меморандум и секретни договори, обвити в мистерия, които имат съществен принос за цената на тока. Например това са договорите за ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3. Тези договори са с 15-годишен срок за задължително изкупуване и на цена в пъти, пъти по-скъпа от тази, която бихме плащали от 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. От Марица Изток плащаме над 120 лв. на мегават”, коментира Червенкондев.

Според него - вина има и Меглена Кунева, която преговаря с Европейската комисия.

„Въпреки, че е имало опция за предоговаряне, Кунева много услужливо успява бързо да затвори глава „Енергетика” без да направи каквото и да било за защита на националните интереси, въпреки, че е има решение на Върховния административен съд, че този меморандум може да не се спази, набързо и покрито се подписва затваряне на 3-и и 4-и блок преди изтичане на 30-годишния срок за експлоатация. И в момента те можеха да работят”, заяви депутатът.

„Правителството на НДСВ подписва други секретни договори – тези за продажбата на ЕРП-ата. Срещу които всички ние протестираме. Ще направим всичко възможно те да бъдат разсекретени и да се види какво е било договорено. Договорите за АЕЦ „Белене” също са секретни”, каза още Червенкондев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев