Занаятчиите искат данъчни облекчения и занятчийско обучение

Среща занаятчии
26.06.2009 / 10:06

По-малки данъци за средния и дребния бизнес, специални училища за обучение на ученици на различни занаяти и засилен контрол върху нерегламентираните предприятия – това поискаха от бъдещите управници на страната сливенските занаятчии. Представители на различни занаяти от Регионалната занаятчийска камара се срещнаха снощи с кандидат-депутати от листата на ПП ГЕРБ Сливен. На срещата присъстваха Десислава Танева, водач на пропорционалната листа на партията и мажоритарен кандидат за Сливенска област, вторият в листата Диан Червенкондев и кандидат-депутатът Юлиана Колева.

 

„Данъчната система в България мачка бизнеса, алармираха занаятчиите. В момента над дребния и среден бизнес съществува данъчен геноцид.” Освен големите налози, те се оплакаха от непрекъснати, безсмислени и поръчкови ревизии, които се възобновяват дори и след решение на съда в полза на предприятието или търговеца. По думите им не съществува практика данъчен инспектор да бъде наказван, заради грешките си. Занаятчиите обвиниха чест от данъчната администрация в некомпетентност, бюрокрация и настояха за по-голям контрол върху данъчната институция.

 

Диан Червенкондев се обяви против данъчния геноцид върху бизнеса „Не можа да се правят поръчкови ревизии, да се търсят дребни грешки и да не се признават ДДС кредити и т.н., заяви той. ПП ГЕРБ ще облекчи и намали в пъти лицензионните режими. Така всяко икономическо лице ще може да започне да работи много по-бързо. Искаме да запазим стабилността на валутния борд, на данъчната система. Да намалим социалната тежест до 5% за бизнеса и индивидуалния осигурител. Работата на ГЕРБ ще бъде свързана пряко с обратната връзка – с работещите хора, които най-добре могат да посочат проблемите и възможностите за тяхното решение.”

 

Вторият проблем, върху който акцентираха занаятчиите беше липсата на професионални училища и съответно на млади хора, които да работят и да ги заместят в занаята им. „Държавата не ни създава кадри, заявиха представителите на занаятите. Искаме промяна в Закона за професионалното образование и въвеждане на занаятчийско обучение. В момента училищата бълват специалисти по професии, които не се търсят на пазара на труда. Качеството на образованието е ниско, няма база, където учениците да се обучават в съвременните технологии.”

 

Десислава Танева представи приоритетите на партията в сферата на образованието, според които основен акцент се поставя върху професионалното обучение на децата от най-ранна възраст. „Голямо внимание се отделя на професионалните училища, които трябва да отговарят на изискванията на пазара на труда, обясни Танева. При определяне политиката на разкриване на професионални училища много активно трябва да се включи и бизнеса. Не може да се разкриват професии, които не са интересни и не се търсят на пазара на труда. Според програмата на ГЕРБ задължително тази сфера на професионалното образование трябва да бъде съвместна инициатива на Регионален инспекторат, директорите на училища и бизнеса.”

 

„За да осъществим нужните промени в законодателството и политиката на страната, ГЕРБ трябва да сформира самостоятелен кабинет, каза още Десислава Танева. Нашата цел е да вземем колкото може повече мандати и да оформим мнозинство, за да не влизаме в преговори за безпринципни коалиции и да правим компромиси. Конкретно за Сливен ГЕРБ ще се бори за четири мандата. За нас е много важно да се преборим за мажоритарния мандат. Затова ви призовавам да гласувате с бюлетина №3!”

 

“В Сливен ние работим добре с кмета и общинските съветници от ГЕРБ, заяви председателят на Регионалната камара на занаятчиите Андрея Андреев. Имаме тяхната подкрепа, ние ще им дадем своята подкрепа на изборите”, обеща Андреев. „Считам, че след като започнат работа в народното събрание те ще ни помогнат да променим Закона за занаятите, Търговския закон, който е в ущърб на занаятите и Закона за професионалното образование.

Още снимки от новината

Среща  занаятчии

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев