Бойко Борисов към новото правителство: Не слушайте БСП и ДПС, защото те дезертираха

Бойко Борисов
13.03.2013 / 14:07

Така, както получихме властта, така и я сдаваме на новия кабинет. Искам да благодаря на министрите от старото правителство за това, което правеха.

 

Много неща направихме, много можеше и по-добре да направим, но затова Господ праща и изпитанията, за да може хората да се поучат от грешките и да ги изправим. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов при предаването на властта на служебното правителство. Председателят на ПП ГЕРБ подчерта, че нямаше абсолютно никакъв смисъл да се чака още месец и половина до редовните избори и неговото правителство да управлява в предизборна ситуация. „Мисля, че решението, което взехме, беше правилно. И така имаме възможност всички политически партии, всички, които искат да участват на изборите, защото закона го позволява, да отидат и да участват”, подчерта Бойко Борисов. Според него изборите са единственият демократичен път, приет в демократичния свят, по който хората, които най-много са гласували за дадена политическа партия, получават възможност за участие в управлението.

 

Бойко Борисов призова още веднъж министрите от кабинета си да отчетат това, което са направили добре и да си направят изводите какво не са могли да направят по-добре. „Аз съм убеден, че това, което правехме в строителството, в инфраструктурата, в археологията, в културата, в образованието, хората го оценяват. Но тук има един парадокс – то е толкова нормално, че те много бързо свикват с него. Какво по-нормално има от това, в една столица да има многофункционална спортна зала? Да де, но допреди 3 години нямаше. Какво по-нормално да има столично метро с хиляди подземни паркинги за автомобили? Само, че нямаше. Какво по-нормално да се строят детски градини, паркове, да се ремонтират училищата? Само, че това не се правеше. Затова хората много бързо свикват и няма смисъл да им го натякваме или да им го повтаряме, те го виждат всеки ден - южната дъга, и естакади, магистрали и всичко останало”, припомни лидерът на ГЕРБ. Според него това, което правителството му е могло да прецени по-добре е балансът, но припомни, че изходното положение, от което тръгна кабинетът на ГЕРБ, не е било добро. „Ако всяко правителство беше строило по една магистрала, по един музей, и ние щяхме да трябва да правим една. Но ние се хванахме да правим всичко едновременно – метро, дъги, магистрали, жп линии, пречиствателни станции, музеи. И в същото време управлявахме в най-тежкото време за света сами”, подчерта Борисов.

 

Премиерът в оставка припомни, че правителството на ПП ГЕРБ управляваше в най-тежкото време за световната икономика, в което цели държави се разпадат и това време още не е отминало. „Испания, Италия, Гърция и много други влизат в такава тежка рецесия в момента, че аз истински ще се радвам следващите правителства да могат да оценят договорения от нас възможен най-висок бюджет на страната в Европейския съюз. Защото отникъде другаде няма да дойдат 12.5 млрд. евро чисти пари за българската икономика и за българските граждани, отникъде”, предупреди Бойко Борисов. Той обясни, че големите инфраструктурни проекти са или договорени с гарантирано финансиране от Брюксел, както магистрала „Струма”, или са вече на асфалт, или довършителни работи, каквито са „Дунав мост”-2, „Тракия”, лотовете на „Струма”, „Хемус” и много други. „Ние ще си направим в партията изводи. И много честно, за изборите, ще предложим на хората с колко и как могат да им се вдигнат доходите. Аз мога да обещая, че с нито едно работно място повече няма да обещаем, нито с лев повече доходи от това, което реално българската икономика може да даде. Който иска да се подава на популизъм и национализъм, да го прави. България е падала много пъти в капан на всичко това, ние оставяме финансово дисциплинирана държава, с твърди финанси. И още днес новите министри ще се запознаят с това, което има там. На новия кабинет мога да му пожелая само успех”, посочи министър-председателят в оставка.

 

Бойко Борисов посъветва новите министри да не обръщат внимание на това, което ще говорят политическите партии. „Ние можеше да управляваме още 2 месеца и нямаше да има това изпитание, но напрежението на улицата щеше да е огромно. Затова ние няма да ви критикуваме. Изобщо не обръщайте внимание на това, което ще кажат БСП и ДПС, защото те дезертираха. Аз точно им казах: „20 души ви трябват в парламента за кворум, 20”. БСП и ДПС можеха да управляват, за да не се налага президентът да не спи нощи наред, за да прави правителство и да не трябва вие сега за 2 месеца да се налага да вадите кестените от огъня”, обясни председателят на ГЕРБ. Той бе категоричен, че ако Станишев имаше 250 хиляди работни места, от днес те можеше да бъдат разкривани, но ги няма. „Ако имаше план с антикризисни мерки, отпреди една седмица те щяха да работят вече, щяха да вдигат доходите на хората. Но с по-голям дълг, с нови кредити. Ние сме харчили толкова, колкото българската икономика е дала. И не сме задължили поколенията след нас. Последните 840 млн., които взехме, до 10-15 дни Брюксел ще ни ги върне. Те не са похарчени, те са дадени временно на зърнопроизводителите и земеделците, фактурата е там, Брюксел ще ги върне.

 

Така че ние за следващите поколения сме оставили само модерна инфраструктура и необратими процеси там”, обясни Бойко Борисов. В края на обръщението си лидерът на ГЕРБ пожела успех на новото правителство и предупреди, че тези, които говорят за национализация, които говорят за разтрогване на договори, ще поставят държавата в такава изолация, че нови хора ще напускат България и нищо добро не ни чака.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев