Антонио Лопез и ЕНП подкрепят ГЕРБ

---
21.03.2013 / 15:50

Европейската народна партия подкрепя категорично ГЕРБ за предстоящите в България предсрочни парламентарни избори. Това заяви на среща с български журналисти в Европейския парламент генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез. Той посочи, че тази подкрепа ще бъде ясно изразена, чрез присъствието на високопоставени представители на ЕНП по време на изборите в България.

„В България в момента се правят най - различни изявления, че Европа не е зад България, че Европа не подкрепя ГЕРБ. Тези изявления нямат нищо общо с действителността”, категоричен бе генералният секретар на ЕНП. Срещата на Лопез с българските журналисти е по инициатива на евродепутата от ГЕРБ Моника Панайотова.

 

“България може да служи за пример в усвояването на евросредства. Когато правителството на ГЕРБ начело с Бойко Борисов дойде на власт, европейските средства за България бяха блокирани. Степента на недоверие от страна на Европейските институции към Бългаиря беше много ясно изразена”, припомни Лопез. Той изрази удовлетворение от това, че България постигна такова усвояване на евросредствата, каквото и Испания. „Освен в изграждането на инфраструктура, правителството на ГЕРБ усвои евросредства и в социалния сектор, като са открити 10 хиляди работни места за млади хора. Министър Цветан Цветанов постигна много в областта на сигурността. Направените от него стъпки промениха в положителна посока имиджа на България”, посочи още генералния секретар на ЕНП.

 

„ЕНП ще подкрепи ГЕРБ в реформата в областта на енергетиката, която да отговори на състоянието на българските граждани. Ще подкрепим ГЕРБ и при използването на евросредствата и в социалния сектор, чрез откриването на работни места, особено за младите хора, както и в реализацията на реформи в подкрепа на малките и средни предприятия”, подчерта Антонио Лопез. Той посочи, че реформите в енергетиката, които правителството на ГЕРБ е започнало, са срещнали много силна критика от страна на опозицията и отказ от нейна страна да се реализира такава реформа. „Ние от ЕНП разбираме какви са причините, които изведоха българските граждани на протест. Готови сме да подкрепим ГЕРБ да реализират реформата в енергетиката докрай. Когато правителството на Бойко Борисов искаше и правеше усилия да промени наследството от миналото, онези монополистични нагласи, които са характерни и типични за други партии, реакцията на опозицията беше категорично против тези намерения”, категоричен бе Лопез.

 

Генералният секретар на ЕНП коментира, че не само България, а цяла Европа е изправена пред проблема на известна зависимост в енергийния сектор и българските граждани трябва да си дават сметка за това.

 

„ЕС не разполага със свои ресурси в енергетиката. От време на време, особено през зимата, руснаците се опитват да изнудват своите клиенти в резултат именно на този факт. Те прекъснаха доставките на газ в миналото. И между другото, с подкрепата на политическото ляво в Европа”, припомни Лопез. По думите му правителства като това на Бойко Борисов, както и други правителства в Европа, се опитват да се справят с този проблем, но това е много тежка битка. „Призовавам политическите партии в България да не използват за идеологически цели темата енергетика, както и да подкрепят реформите в този сектор, които да доведат до справедливи цени, които отговарят на състоянието на гражданите на България”, подчерта Антонио Лопез пред българските журналисти в Европейския парламент.

 

БСП са майстори на това да предричат черни неща. Това каза пред журналистите в ЕП евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев по повод думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че има опасност България да загуби 800 млн. евро от европейските средства до 2013 година.

 

„Всички помним какво направиха с европейските средства правителството на тройната коалиция и Сергей Станишев. Парите от еврофондовете бяха спрени. Правителството на ГЕРБ успя да спаси над 1 млн. лева по проектите за софийското метро, магистрала „Люлин” , Дунав мост 2 и други. Ако БСП се постараят много, очевидно България може да загуби още пари от европейските фондове. Убеден съм обаче, че българските избиратели няма да повторят тази грешка и няма да позволят комунистите да направят това”, посочи Ковачев.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев