Цветан Цветанов: Винаги сме се стремили да бъдем прозрачни

Цветан Цветанов
04.04.2013 / 15:28

Обществен договор за свободни, честни и демократични избори подписа от името на ПП ГЕРБ председателят на Националния предизборен щаб и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Целта на договора е да ангажира политическите партии с провеждането на предизборна кампания в съответствие със стандартите за прозрачност и отчетност, както и с прилагането на мерки за превенция на злоупотребите с избирателни права на гражданите. Документът е разработен от 8 неправителствени организации, които ще осъществя независимо гражданско наблюдение на предстоящите парламентарни избори.

 

,,Дори в опозиция винаги сме се присъединявали към подобни инициативи и сме се стремили да бъдем прозрачни‘‘, заяви Цветанов. Той призова неправителствените организации да бъдат активни за уеднаквяване на социологическите изследвания. Трябва да участвате в процеса на уеднаквяване на методиките, защото при някои агенции наблюдаваме абсолютни несъответствия на проучванията, допълни Цветан Цветанов. Според него е очевидно, че агенции участват в политическите стратегии на някои партии.

 

С участието си партиите се ангажират да повишат компетентността на своите представители в избирателните комисии чрез провеждането на допълнителни обучения, да осъществят информационни кампании срещу купуването на гласове, да предоставят на сметната палата информация за даренията получени по време на кампанията, да оказват съдействие на независимите наблюдатели. Неправителствените организации трябва да проведат независим граждански мониторинг на изборния процес, да спазват принципите за политическа безпристрастност, да информират българските граждани и европейските институции за резултатите от проведеното наблюдение.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев