Десислава Танева: Децата ще получават повече плодове по линия на ЕС

Десислава Танева
18.04.2013 / 09:23

Европейската комисия одобри стратегия за развитие на схема „Училищен плод” за учебната 2013/2014 година, която предвижда допълнително близо 1.4 млн. лв. за изпълнението на програмата в страната ни. Това обяви водачът на листата на ПП ГЕРБ в Сливен Десислава Танева по време на среща с родители от детските градини в града.

Повечето средства означава и повече плодове и зеленчуци за децата, които ще бъдат осигурени по линия на Европейския съюз, каза Танева. Заедно с националното съфинансиране общият бюджет за „Училищен плод” за 2013/2014 година достига 5.5 млн. лв. Причините за заявката на повече средства са както разширяването на програмата с децата от първа и втора група в детските градини, така и високото усвояване на бюджета по схемата за 2011/2012. Средствата ще гарантират изпълнението на основната цел на „Училищен плод” – формиране на здравословни хранителни навици сред подрастващите.

България е една от страните в ЕС с най-голям дял на деца с наднормено тегло, а консумацията на плодове и зеленчуци е сред най-ниските, сочи проучване на Националния център по опазване на общественото здраве. В резултат, процентът на сърдечно-съдови болести, диабет и някои видове злокачествени заболявания в страната е тревожно висок.Очаква се през новата учебна година от програмата да се възползват 200 000 деца в страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев