Бойко Борисов: Ще подкрепяме всички земеделци, които са изрядни към държавата

---
22.04.2013 / 16:35

Имаме воля и знаем как да довършим реформите в аграрния сектор. Готови сме да помагаме и да подкрепяме всички – малки, средни, едри земеделци, стига да са изрядни към държавата. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред които ГЕРБ представи програмата си за сектор земеделие. На срещата присъстваха и бившия председател на земеделската комисия в парламента и водач на листата на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.

От своя страна председателят на асоциацията Ангел Вукодинов подчерта, че са работили добре с правителството на ГЕРБ и разчитат на добър диалог с партията, защото само така могат да бъдат решавани проблемите на земеделския сектор. Зърнопроизводителите поставиха пред Бойко Борисов и ГЕРБ три основни свои проблема. Поискаха приемането на закон за браншовите организации, защото заради липсата на такъв не могат да кандидатстват за членство в големи европейски организации, където се подготвят повечето земеделски политики на ЕС. Освен това поставиха и въпросите за акциза върху горивата за земеделските производители и животновъди и за състоянието на поливните съоръжения в страната.

Десислава Танева обяви пред зърнопроизводителите, че ГЕРБ отдавна е готов с проектозакон за браншовите организации, но не сме намерили подкрепа единствено около формулирането на критериите за представителност. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов също заяви, че ако ГЕРБ получи следващ мандат от избирателите ще инициираме приемането на такъв закон. „Ако ни изберат пак ще подкрепим такъв закон. Подкрепяме ви, за да можете да участвате в земеделските организации в Европа и да защитавате интересите на всички български земеделци и животновъди“, подчерта Борисов. По отношение на хидромелиорациите, Десислава Танева каза, че програмата на ГЕРБ предвижда разделяне на дейностите по превенция от поливните дейности в държавното поливно предприятие. „На следващ етап сме готови да преминем и към концесиониране на поливния сектор на собственици и ползватели на земя, както и на кооперативи“, обясни Танева. Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ е готов да даде равни възможности на държавните и частните инвестиции в поливното стопанство. „Това е голяма възможност да влязат големи инвестиции в поливния сектор. При наличието на Дунав и толкова много реки е кощунство да не се използва целия този ресурс. Това ще помогне страшно много на земеделието, а не като при Станишев и Тройната коалиция, които изляха огромно количество пари в 80 мегавата в „Цанков камък“ и тази инвестиция ще се изплати след 3 000 години. Ако тези пари ги бяха инвестирали в поливни съоръжения, щяха да се изплатят за няколко години от продукцията“, коментира Борисов. По въпроса с акциза, Десислава Танева обяви, че България вече е получила нотификацията за акциза върху горивата и тя ще важи за всички земеделски сектори и за животновъдите. Освен това Танева обясни, че в предизборната програма на ГЕРБ е заложено още връщането до 7 дни на ДДС-то на изрядните фирми сектори, запазването на плоския данък и дерогация за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърно.

Евродепутатът Мария Габриел подчерта пред зърнопроизводителите, че именно правителството на ГЕРБ е защитило пред Брюксел и постигнало 30% увеличение на директните плащания за българските земеделци. „Това ни коства много усилия. Благодаря и на вашата организация, че ни подкрепихте в диалога с Брюксел“, коментира Габриел. Зърнопроизводителите благодариха на Габриел, че е най-активния български евродепутат и защитава интересите им в Брюксел.

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев