Сливенски предприемачи градят православен параклис край Тодоровото аязмо

---
08.05.2013 / 15:08

Четирима бизнесмени от Сливен, носещи името Тодор, направиха първа копка по изграждането на православен параклис, който се намира в непосредствена близост до Тодоровото аязмо в Сливен. Сред тях е кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ-Сливен Тодор Начев.

Днес беше извършено полагане на основния камък, осветен от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Дядо Владика извърши водосвет и благослови благородното начинание. Идеята за построяването на параклиса е на отец Янко от сливенска епархия. Той предложил на четирима бизнесмени, носещи името Тодор, да се включат в реализирането на проекта – Тодор Начев, Тодор Дечев, Тодор Георгиев и Тодор Митев.

Отец Янко заяви, че българските земи са били обитавани от достойни хора, предвождани от достойни царе. Той цитира историка Симеон Табаков, който нарича района Сливенската Света гора. „От Сотиря до Бинкос е имало около 24 манастира. Можем да си представим каква религиозна книжовна дейност е имало тук. Това е място и на национално съзнание. Тук е тлеел, но никога не е угасвал, въгленът на българщината”, каза отец Янко. Параклисът ще носи името на покровителя на това място - Свети Теодор Тирон.

Още снимки от новината

---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев