Бойко Борисов: БСП и ДПС ще приложат трик в комбинация с Атака, за да изберат правителство

Бойко Борисов
27.05.2013 / 12:21

Като българин искам да се извиня, че бях в зала, в която вие бяхте наречени „дебелобузи чичковци”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата с посланиците на страните-членки на Европейския съюз, САЩ и Турция. Борисов се извини и за това, че някои народни представители не са се изправили по време на европейския химн при откриването на 42-ото Народно събрание. „Изказвам своята благодарност за нашата 4-годишна работа, за изключителната европейска солидарност, която имаше към България през този период на най-тежка финансова и икономическа криза”, подчерта Бойко Борисов. Борисов представи пред присъстващитете 22 посланици от ЕС, САЩ и Турция плановете на ПП ГЕРБ в опозиция. „С няколко думи искам да Ви информирам за нашите планове, за това, което ще правим занапред. За първи път в историята на България в най-тежката финансова и икономическа криза политическа партия спечели за пореден път парламентарните избори и то с много, но недостатъчно да направи кабинет. Нашите принципи да не влизаме в каквото и да е взаимодействие с националистичната формация „Атака”, която съм декларирал през всичките години, и към ден-днешен са валидни”, категоричен бе председателят на ПП ГЕРБ.

 

„Не виждам абсолютно никаква логика в това да се обявява, че утре ще има правителство, без подкрепата на „Атака” и без подкрепата на ГЕРБ, след като чисто математически БСП и ДПС имат 120 гласа. Не виждам никаква логика, но явно има някаква комбинация, някакъв трик, който утре ще ни бъде приложен”, заяви Борисов на брифинг след срещата с посланици на страните-членки на Европейския съюз, САЩ и Турция. „Едновременно с нашата среща, текат преговорите с експерти на „Атака” и Орешарски. Посланиците са опитни хора, те могат да събират. Броят на депутатите от ДПС, и броят на депутатите от БСП, математически правят 120 гласа. Правителство се избира със 121 гласа. След като ГЕРБ няма да дава свои гласове, трябва да вземат един глас отнякъде, или пак да ни разиграват триковете с нерегистрирани депутати, каза председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след срещата. „И двете могат да станат само със съдействието на „Атака”. Фактът, че Орешарски се среща с експерти, които са пратени от лидерите, те не са дошли самички на тези среща, е достатъчно показателен”, посочи Борисов.

 

„Днес поканихме европейските посланици, да се извиним за това, че присъствахме в зала, в която те бяха наречени „дебелобузи чичковци” и че една българска партия по време на европейския химн седна демонстративно. Информирахме европейските посланици, както и посланиците от Турция и САЩ, за нашите бъдещи планове, а това е да бъдем опозиция, тъй като въпреки че сме първа политическа сила, ни беше отредена такава роля”, обясни Бойко Борисов. По думите му е радостно, че Орешарски засега стриктно спазва програмата на ПП ГЕРБ. „От това, което чувам, без да сме го видели и не мога да го коментирам коректно, но поне от това, което се изнася в медиите, радостно е, че Орешарски засега стриктно спазва нашата програма. Няма да вдигат данъците така, както тръбяха един месец, което е много хубаво и дано го спазят. Няма да строят „Белене”, което е хубаво, защото те знаеха, че лъжат и че нямат пари за това. Хубаво е, че от юни-юли или еди кога си, ще се вдигат майчинските, което ние си признахме за грешка, и благодаря, че те я поправят”, обясни председателят на ПП ГЕРБ.

 

Според Бойко Борисов, ако БСП върнат тютюнопушенето в обществените сгради, това ще е в много пряка конфронтация с казаното от тях, че ще работят много усилено в здравеопазването, защото двете неща – тютюнопушене и здравеопазване, няма как да вървят заедно. „Това, че ние сме първа политическа сила, призната от всички, не ни пречи да искаме касиране на изборите, поради големите нарушения и в деня за размисъл, и купуването на гласове с вече осъдени хора от Движението за права и свободи. Този процес си тече. Считам за голяма грешка посланиците да се вкарват в каквато и да е тема, свързана с вътрешната ни политика”, подчерта Бойко Борисов. „Ние не се месим в работата на правоохранителните органи и това сме го доказали. Каквото реши Конституционният съд – това е”, допълни Борисов.

 

„Ако не беше изборът за председател на парламента, ние щяхме да напуснем парламента в знак на протест на това, което беше отправено като обида към хора, от които през последните години, благодарение на европейската солидарност са дошли над 10 милиарда в България и очакваме още 25 милиарда лева в следващия програмен период”, заяви Бойко Борисов. Той припомни, че сегашният кандидат за премиер Орешарски през 2009 г. казваше, че няма финансова икономическа криза. „Когато влязохме през август в управлението, се оказа, че с над половин милиард е пасивът в държавата. Днес всички пишете, че фискалният резерв е над 5,3 милиарда лева. Още една от лъжите им се пропука”, каза още Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев