Десислава Танева: Напуснахме, за да спасим престижа на парламента!

 Десислава Танева
12.06.2013 / 00:02

Парламентарната група на ГЕРБ реши да напусне Народното събрание заради начина, по който започна работа на парламента и толерирането от страна на ръководството на НС на срамно поведение, което уронва престижа изобщо на парламентаризма. Това заяви в интервю за Канал 6 народният представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева. Решението на партията да не участва в пленарните заседания е акт на спасяване авторитета на парламента като институция, каза тя.

Танева се надява, че управляващите партии ще осъзнаят какво отрицателно поведение толерират в НС, което пречи на функционирането на публичните институции в България. „Този парламент може да има четири години живот, но проблема е , че нищо добро не ни чака от неговата дейност”, каза Танева.

Тя подчерта, че ПП ГЕРБ получи на парламентарните избори най-високата подкрепа от избирателите, но като не участва в управлението ще бъде безспорна опозиция на правителството. Танева определи като спорни промените в Закона за ДАНС, приети без обществен дебат, независимо от широко прокламираното вслушване в гражданското общество и на практика са одобрявани само от БСП и ДПС. Тя критикува и приемането на правилника за работата на Народното събрание : «За първи път в историята на парламентаризма в България политическите партии нямаха право на участие спрямо представителството си като относителен дял в Народното събрание, а на паритетен принцип, за да може БСП, ДПС и Атака да вземат всички решения, които са им удобни за лесно прокарване на законодателните актове впоследствие. Един законопорект ще бъде приеман с малцинство в комисиите, което никога не се е случвало. Въпреки някои слабости на нашето управление, ние се опитахме на въведем ред, а сега се завърна практиката на гласуване с чужди карти. Бави се вкарването на биометричните дани и доколкото разбирам, няма и да се въведе».

Народният представител критикува и факта, че вече трета седмица след съставянето на правителство няма посочени имена за заместник-министри и явно политическите кабинети се определят в много тежки преговори. Танева призова след избора на областен управител на Сливен да няма реваншизъм, а да се работи в интерес на гражданите от цялата област.

«Реваншизмът е най-лошото, което може да се случи, не е довел до нищо добро и за самите партии, които са го прилагали», каза тя.

Десислава Танева препоръчва на управляващите да се вслушват в мнението на експертите и да не допускат връщането назад с някои практики. Тя припомни, че ГЕРБ започна политики на стимулиране на родното производство с по-различно управление на финасите и е първото правителство, което направи нещо за родното производство.

По отношение на еврофондовете тя подчерта, че при управлението на ГЕРБ страната ни няма загубен нито един евроцент и опроверга несъстоятелни твърдения на вицепремиера Зинаида Златанова. «През 2009 година заварихме нула процента рефинансирани средства, 1 процент договаряне, а приключихме със 105 процента договаряне на всички програми, 34 на сто - рефинансирани и 40 процента разплатени с национални средства. Зинаида Златанова е вицепремиер от скоро. За да се даде оценка, трябва да се прочетат доста документи и когато нямаш пряка експертиза по отношение на договаряне, подписване и изпълнение на договори, да дадеш такава оценка е смехотворно», каза Танева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев