Цецка Цачева: ГЕРБ иска нови парламентарни избори, но не по този Изборен кодекс

---
17.06.2013 / 16:12

ГЕРБ иска нови парламентарни избори, но не по този Изборен кодекс. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Цецка Цачева на пресконференция в Централата на партията. По думите й парламентарната група на ГЕРБ влиза в пленарна зала и започва активна парламентарна дейност по промяна на изборното законодателство. „Още утре ще внесем предложение за създаване на временна парламентарна комисия с участието на политически партии, неправителствени организации и граждани, за максимално консенсусен проект за промяна на Изборния кодекс. Ще настояваме да бъде създаден мандат за гласуващите наши сънародници извън страната, за да не се стига до преразпределение на техните гласове”, посочи Цачева. Тя обясни, че трябва да бъдат дадени равни възможности на независимите народни представители, да се намали изискуемият брой подписи в подписката, да бъде намалена и сумата за регистрация в ЦИК. „Ще настояваме в Изборния кодекс да бъдат записани правилата, определящи методиката за отчитане на изборните резултати, ще настояваме подготовката за отпечатването на изборните книжа, протоколи и бюлетини да бъде подменена, изцяло да бъде възложено на печатницата на БНБ, както и за строга отчетност и ясно разписани правила за отговорностите при реализация и приключване на този процес. Изборните списъци трябва да бъдат прецизирани, трябват ясно разписани правила за агитация и пропаганда”, подчерта Цецка Цачева.

 

„Призоваваме министър-председателят Пламен Орешарски да подаде оставка, а 42-ото Народно събрание бързо да приеме промени в изборното законодателство“, заяви Цачева. Тя бе категорична, че идват предсрочни парламентарни избори. „Отсъстват политиките, които бяха широко рекламирани от БСП по време на предизборната кампания и с които излъгаха народа. Нищо от очакваните работни места не се случва. Плевенчани отново бяха излъгали за бърз рестарт на проекта „Белене”. Тези, които в момента спонтанно се самоорганизират и присъстват на площадите, трябва да бъдат чути”, подчерта народният представител от ГЕРБ - Плевен. „Ще настояваме да бъдат чути онези предложения на протестиращи граждани, конкретно по промяна на предизборното законодателство. Ако се отиде на избори с тези правила, е много вероятно да се повтори конфигурацията от 42-ото Народно събрание, което няма да бъде приемливо от гражданите”, допълни Цачева. Тя съобщи, че парламентарната група на ПП ГЕРБ ще обсъди възможността за искане на вот на недоверие на кабинета „Орешарски”, за провала му в политиката в сектор „Сигурност”, назначението на председател на ДАНС и бързите промени, извършени без дебати. „Ще внесем искане за изслушване на министъра на вътрешните работи във връзка с осигуряване реда на протестите и бездействието на някои служители на МВР при грубите провокации, на които сме свидетели пред централата на партия „Атака”. ГЕРБ се противопоставя срещу задкулисието на политиката на кабинета „Орешарски” при неясните правила кой стои зад номинациите на определени кандидатури. При един евентуален вот на недоверие ще питаме много категорично кой е направил предложението за г-н Пеевски, но се съмнявам, че ще получим отговор ”, заяви Цецка Цачева. Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев каза, че е хубаво да се изясни кой е предложил Пеевски и кой носи отговорност. „Отговорът на този въпрос може да бъде получен като се погледне кой е внесъл промените в Закона за ДАНС. Промените са внесени от Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров, и вероятно от някой от тях е дошло предложението. Чухме обаче хипотеза, че може и самият той да се е самопредложил“, посочи Главчев.

„ПП ГЕРБ и Парламентарната група на ГЕРБ нямат участие в организирането на справедливите протести на българските граждани, възникнали във връзка с неодобрението на начина, по който се случват нещата в българския политически живот. В протеста на българските граждани става ясно и видно, че не са резултат от организирани партийни централи, така както се опитват да внушават политически лидери със своите несъстоятелни твърдения. Инсинуациите на г-н Волен Сидеров са несъстоятелни. Протестът е резултат от проваления модел на управление на г-н Сергей Станишев – управление без визия, без политическа програма, без програма, въпреки че кабинетът се нарича програмен”, подчерта Цачева. По думите й сред протестиращите има привърженици на ГЕРБ и други политически сили, но ГЕРБ няма да яхва справедливия протест на българските граждани. „Категорично подкрепяме многохилядните искания за предсрочни избори, но не приемаме те да бъдат организирани и приемани по сега действащите правила в Изборния кодекс. Поемаме отговорността си за някои несъвършени решения в изборното законодателство, но е факт, че част от правилата трябва да бъдат изменени, както хората протестиращи искат това да се случи”, посочи Цецка Цачева.

„Предстои да се разгледат промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Те не предвиждат нищо в посока ограничаване използването на СРС. Те предвиждат структурни промени, да не бъдат избирани специалисти, а да бъдат правени партийни назначения. Дейността ще се контролира от една комисия, която ще бъде сформирана на паритетен принцип и председател ще е представител на управляващото мнозинство”, заяви народният представител Красимир Ципов. „Промените в сектор сигурност не са плод на сериозна обществена дискусия, нито на съгласуване с нашите евроатлантически партньори. Те бяха плод на един сценарий”, посочи той. „Изключително важно е на Консултативния съвет за национална сигурност да се обсъдят стъпките, които ще бъдат направени в сектор сигурност. Нека се чуе мнението на специалистите, на нашите евроатлантически партньори”, допълни Ципов. Той бе категоричен, че Цветан Цветанов не е подсъдим, а обвиняем. „Редом до него може да седне г-н Миков. От 2008 г. съществува разпоредбата за осъществяване на контрол. Това, което в момента се повдига като обвинение, трябва да се произнесат компетентните органи. Бюджетът за СРС е 5,5 пъти по-малко от това, което се твърди”, посочи Ципов.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев