ГЕРБ: Притеснени сме, че най-големият универсален пенсионен фонд предстои да бъде продаден при неясни обстоятелства

---
17.07.2013 / 14:06

Притеснени сме от информацията, че най-големия универсален пенсионен фонд „Доверие“ предстои да бъде продаден при неясни обстоятелства и съмнителен купувач. Това каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев на пресконференция. Фондът, в който са осигурени над 1,2 млн. български граждани, и който управлява техни активи за над 2 млрд. лв., трябва да бъде управляван максимално прозрачно, консервативно и в интерес на вложителите. В тази връзка настояваме всички отговорни институции, в това число и българските служби за сигурност, да предприемат необходимите действия за гарантиране устойчивостта на пенсионната система на България. Принципната ни позиция е, че когато страна по подобни сделки са субекти, за които не може ясно да се установи чий интереси стоят, държавата и нейните институции трябва да бъдат изключително предпазливи и да изпълняват функциите си с максимално старание в защита на интересите на осигурените лица, каза Димитър Главчев.

 

На пресконференцията народният представител Вежди Рашидов заяви, че на никой не му е достигнала смелостта да намери средства да си направим наш, български национален музей. „Моята цел беше веднъж завинаги да се направи Национален музей. Много министри се опитваха да направят тази сграда банка и какво ли още не. Само че на никой не му достигна смелостта - да намери средства да си направим наш български национален музей. Мога да ви кажа, че вътре има какво да се сложи. Не може ти, да си министър на културата, да имаш едни от най-добрите майстори на изкуството, и да се чудиш какво да сложиш в музея, каза Вежди Рашидов.

„Казват, че в бюджета няма пари и се търсят пари, за да се изгради „Българският Лувър”. Три години е работено, за да може да се усвоят 27 милиона лева европейски средства, за да се изгради. Онова, което се твърди е, че са похарчени 28 милиона лева. Те не са 28 милиона лева, а са 27 милиона лева. Европейските средства обаче се изразходват по един много симпатичен начин. Първо, с 30 % се започва и всички останали средства се превеждат при акт 16, т.е. когато е завършен обектът. Така че новото ръководство на Министерството на културата има 27 милиона лева, които да усвои”, допълни Рашидов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев