Бойко Борисов: Хората искат предсрочни избори- нека управляващите да предложат дата

Бойко Борисов
20.07.2013 / 22:26

“Хората искат дата за предсрочни избори, дали след месец, два или шест-нека управляващите да предложат. Това е добре за тях, така ще падне напрежението, защото в тази ситуация те няма да могат да управляват 4 години“. С тези думи председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията в страната в интервю за предаването „Панорама“ на БНТ. “Чест им прави на всички тези, които всяка вечер протестират. Никоя партия не може да каже, че тези протести ги е организирала тя“, заяви пред телевизията Борисов. “Посланицитена САЩ, Германия, Франция, Великобритания изразиха позиции в подкрепа на този протест. Ние не може да кажем на тези, които са гласували за ГЕРБ, да не ходят на протест“, каза Бойко Борисов.

„Когато аз казах, че нашето правителство подава оставка и отиваме на предсрочни избори, хората от протестите се прибраха“, припомни лидерът на ГЕРБ и заяви „Нищо не пречи, ако сме отговорни лидери, при следващите предсрочни избори диалогът да продължи до избирането на ново правителство“. Според него в противен случай страната ни може да загуби средствата от европейските фондове, икономиката да затъне. „Сега се бавят инфраструктурни проекти, някои ще спрат и няма да станат“, заяви Борисов.

Според него изходът е в диалога и промените в изборното законодателство. „Не знам г-н Орешарски как ходи на работа, как се прибира. Знам, че му е тежко, представям си под какъв натиск работи. Да взимаш решения в тази ситуация, трябват зверски нерви. Нищо, че лъжат от време – навреме. С конфронтацията – какво направихме – нито парламентът ни е парламент, нито правителството, нито президентът – с тези тефтерчета“, допълни Борисов. Според него в момента политическите партии буквално са сатанизирали своите опоненти и отправят постоянни обвинения един срещу друг. „Това е и моя заслуга,това направление на партията съм го дал лично аз, казвал съм – никога с БСП, никога с ДПС, никога с Костов, никога с „Атака”. И в един момент си първа политическа сила, но на практика си последна“, заяви Борисов и допълни „ Когато казвам „никога с БСП”, казвам „никога с тези 700 – 800 хиляди, които са гласували за тях”. Когато те казват „никога с ГЕРБ” обиждат тези, които са гласували за нас. Аз искам да уважавам избирателите, които са излъчили партията на Станишев да е втора политическа сила. Това не означава коалиция с БСП”, каза Борисов. Той пожела успех на новия Реформаторски блок, но прогнозира, че те ще бъдат поставени в същата позиция като ГЕРБ.

Според Борисов единственото хубаво нещо, което правителството е направило, е изборът на председател на ДАНС. „Одобрявам Писанчев, той е добър офицер, офицер от кариерата. Аз му се обадих и му честитих. Като премиер аз го направих заместник-директор на агенцията“, каза Бойко Борисов.

„БСП и ДПС знаят, че ако не са скачени заедно, няма да са в управлението - нито ние ги искаме, нито който и да било друг ги иска“,допълни Борисов. Той подчерта още веднъж, че ГЕРБ е изляла от парламента заради агресивното и недопустимо поведение на партия „Атака“ и липсата на реакция от страна на председателя на Народното събрание. „Ние сме дали възможност, ако нашите колеги искат да се върнем в парламента, се вкарва точка за избирателния закон. Протестиращите протестират, защото не виждат тази представителност, която искат да има в парламента“, допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че нещата, които са описани в тефтерчето на Филип Златанов, ако са се случвали, е било без негово знание. „Много пъти хора са ми подсказвали, че Фидосова работи и от името на Цветан Цветанов, и от мое име, аз не съм обръщал внимание на това, което е било грешка“, каза Борисов. Той обаче допълни, че след разговор между тримата е взето решението за отстраняване на г-жа Фидосова от Изпълнителната комисия и от парламента. „Това е сурово, но е ясно наказание за всеки, който използва по такъв начин властта, която ни е дадена от хората“, заяви Борисов.

„Снимката на нашето управление е Дунавмост2, магистрала „Тракия”. Но с едно такова тефтерче, на партията се лепва клеймо“, заяви лидерът на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев