Бойко Борисов: ГЕРБ ще влезе в парламента при обсъждането на актуализацията на бюджета

---
22.07.2013 / 16:12

ГЕРБ ще влезе в парламента при обсъждането на актуализацията на бюджета. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в Централата на партията. „Ние ще влезем в парламента на точката за бюджета, която е в пъти по-важна от избирателния закон. Той няма да има никакво значение, ако приемат бюджета. Ще се опитаме по всякакъв начин да ги разубедим. Бихме се съгласили да се извади един пакет – 150 млн. лв., да се даде на най-слабите, да се знае, че работещите хора са солидарни и другите хора да изкарат зимата”, посочи Борисов.

По думите му правителството на Орешарски много бързо тръгна по пътя на Жан Виденов. „Трябва да предупредим хората, че с решението на Министерски съвет за актуализация на бюджета в следващите три години България ще премине в процедури по свръхдефицит и гръцки сценарий. „За три години само днешния кредит, който казват, ще донесе 200 млн. допълнително. Т.е. след три години, което и да е правителство трябва да приготви 1 млрд. за майката и още 200 млн. дотогава да са платени лихви. Ние веднъж обрахме тези луфтове – плащахме десетки милиони за „Цанков камък”, плащахме за Водното огледало, плащахме за магистрала „Люлин, плащахме за какво ли не. Три години и половина успяхме да сведем дефицита до нива, които имаме аплодисментите на всеки, които във финансово-икономическата сфера е работил“, припомни председателят на ПП ГЕРБ. Борисов подчерта, че никак не му е весело, защото оттук нататък ще бъде катастрофа за държавата. „Аз многократно предупреждавах, че Орешарски не е никакъв финансист, не е никакъв икономист. С днешния си ход той го доказа по безапелационен начин. Защото той малко ако разбираше от тази област и сфера, никога нямаше да тръгне по най-лесния начин – да вземеш готови пари и да ги дадеш по непрозрачен начин”, подчерта Бойко Борисов.

 

„Разговарях и с двата синдиката, тревогата у тях е огромна. Веднага трябва да се проведат предсрочни избори, защото това нелегитимно управление, този нелегитимен парламент, ще доведат до събитията от жанвиденовото време. Всички финансисти, икономисти, сега говорят в един глас, защото това е изключително тежко за държавата и народа в следващите години. Социалният пакет на плана Орешарски беше 27 млн. лв. А само лихвите по кредита от 1 млрд. лв. ще са 50 млн. лв.”, обясни Борисов. Той бе категоричен, че до няколко месеца ще бъдат спрени и фондовете щот Европейския съюз. „Българите тогава трябва да се сърдят на себе си. Нашето верую винаги е било, че колкото произвежда държавата, толкова трябва да харчи. Щом харчовете станат по-големи, рано или късно следва фалит или много неприятности. Ние излязохме от парламента, не за да не работим, а за да сме съпричастни с хилядите, които протестират. Депутатите от ГЕРБ ще участват в заседанията на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание като слушатели“, заяви председателят на ПП ГЕРБ.

 

„Няма какво да се споразумяваме с БСП. Няма как с БСП да се разбереш. Те са си планирали как да си приберат 1 млрд. лв. и другите да им берат ядовете. Те, с този един милиард, няма да правят социални политики. Те казват – виждате ли като дойдохме и ви даваме, а другите взимат. Ако беше хубаво, ние да сме взели заем от 1 млрд. лв., но това, което следва за хората, е катастрофа”, коментира Борисов. По думите му темите за тефтерчета и бележници се пускат, за да отклоняват вниманието от взимането на заем от 1 млрд. лв.

„Когато и да дойдат на власт БСП и ДПС, основната им цел е да се увеличат харчовете. В 2014 г. с всички ангажименти, които разписват сега, откупувайки гражданите с популистки харчове, ще доведат държавата до свръхдефицит”, обясни народният представител от ПП ГЕРБ Владислав Горанов. Според него актуализация на бюджета не може да бъде оправдана с грешно планиране от предишното правителство. „Целта е само една – непрозрачно увеличение на харчовете. Прибързано искат да намалят приходната част. Те целенасочено не искат да притискат приходните администрация да събират приходите. Около 50 млн. лв. ще са новите разходи за лихви от заема от 1 млрд. лв. Тази актуализация на бюджета ще доведе до обща дестабилизация”, посочи Владислав Горанов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев