Десислава Танева: Притеснително е решението за прилагане на помощ „де минимис” само за зеленчукопроизводителите

Десислава Танева
24.07.2013 / 14:33

„Притеснително е решението за прилагане на помощ „де минимис” само за зеленчукопроизводителите. Управляващите по този начин игнорират овощарите”. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева пред телевизия Канал 6.

„След като зеленчукопроизводителите излязоха да изхвърлят доматите поради ниските цени, правителството прие помощ „де минимис”. А къде са овощарите, защо се отделят, след като се касае за едни и същи интензивни производства? Това става за първи път. Не бива да се разделят. Сливен е град с развито овощарство и ние ще поставим този въпрос”. Танева се надява тази грешка на правителството да бъде коригирана и размера на „де минимис” да се увеличи на 15 милиона лева годишно. Тя е категорична, че сектор земеделие трябва да отстоява новата Програма за развитие на селските райони, чийто работен вариант трябва да бъде представен в Брюксел през септември. „Този работен документ още никой не е виждал. Разковничето за различни мерки за подкрепа се крие там. Следим и чакаме работния вариант и да видим как ще се постигнат целите за новия програмен период. От там нататък самите мерки, които ще се постигнат трябва така да бъдат защитени, че да доведат до устойчивост на развитието на интензивните сектори в земеделието. Там се крие и възможността тютюнопроизводителите, които са в райони със специфични почвени условия, да бъдат защитени за подпомагане по Втори стълб, за да се облекчи националния бюджет”, каза Десислава Танева.

Тя подчерта, че в момента в Министерството на земеделието и храните се извършва преструктуриране, вземат се стихийни решения, без ясна визия и стратегия. Преструктурирането се изразява в предприемане на всякакви процедури и механизми с цел всички експерти на водещи позиции по време на мандата на ГЕРБ, да бъдат отстранени. „Вероятно и за други министерства е така. Това е повсеместната, първа задача на управляващите, а не как да работят, без страната ни да изгуби пари по еврофондовете. Вече втори месец всеки един от министрите на новото правителство говори как има риск да загубим милиони евро. Ако продължава да говори по този начин, това ще се случи. По време на мандата на ГЕРБ по оперативните програми нямаме изгубено нито едно евро. Това може да се провери в Брюксел. В момента на практика администрацията е блокирана и не работи”, каза Танева.

Тя заяви, че обстановката в страната не е нормална, хората нямат сигурност и няма визия се управлява в дългосрочен план. Танева призова управляващите да си дадат ясна сметка за отговорността, която носят пред народа. Тя се обяви за предсрочни избори и оставка на правителството. Народният представител разкритикува отношението на политиците към гражданите, използването на прийоми и прокламирането на идеи, които ни връщат години назад. „Сега не е 9 септември 1944 г. Най-трагичното и смущаващо е, че и млади колеги се опитват да ни върнат във време, което отдавна е минало. Предложена беше идея гражданските организации да не могат да искат оставка на правителството. Къде се намираме? Това означава, че не сме за Европа, а толкова искахме да сме членове на обединена Европа. Станахме държава с безпрецедентни ситуации”, каза Танева. Според нея манталитетът на българския политик трябва да се промени и предателството, манипулацията и властолюбието да не са основен двигател на политическите процеси.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев