Празникът ”Златна праскова” - двигател на инициативи за развитие на местната общност

---
25.07.2013 / 15:44

Отглеждането на прасковени насаждения е предизвикателство за много млади хора, които са добре запознати със субсидирането на селскостопанската продукция от фондовете на ЕС. Това заяви кметът на сливенското село Гавраилово - Димитър Андреев, по време на откриването на 12-то издание на празника „Златна праскова”, на което присъства министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Андреев отбеляза, че богатството на региона е плодородната земя , която е благоприятна за отглеждане на праскови. Независимо от различните периоди на исторически и икономически промени, производството на праскови се е развивало благодарение на дългогодишните традиции, натрупания опит и стремежа на българските земеделци да произвеждат качествена продукция. „Днес прасковите насаждения са по-малко на брой, но все още са водещ компонент за местното население. Този празник е много важен за традиционните производители и се очертава като двигател на инициативи за развитие на местната общност”, допълни Андреев.

Празникът е под патронажа на министъра на земеделието и се организира от Министерството на образованието и науката, Община Сливен, кметство с. Гавраилово, НЧ „Слънце-1928” с. Гавраилово, Институт по овощарство в град Пловдив и Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД. „Златна праскова” се проведе с подкрепата на Областната организация на ПП ГЕРБ в Сливен.

Целта на проявата е да обедини основни ценности – съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието, да съдейства Сливенският регион да се възроди като основен производител на праскови.

Във фоайето на читалището гостите на празника видяха изложби от различни сортове праскови, дърворезба на Христо Василев и произведения на художничката Петя Недялкова, рисунки и фотоси на тема праскови. В салона на читалище ”Слънце” се проведе семинар за производители, на който бяха изнесени лекции, сред които за новите и перспективни сортове праскови и череши, някои аспекти по отношение на интензивното отглеждане на праскови и череши и очаквана възможност за подпомагане на земеделските производители по новата Програма за развитие на селските райони.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев