ГЕРБ-Сливен отбеляза Празника на авиацията и военновъздушните сили

---
16.10.2013 / 13:36

Представители на ПП ГЕРБ-Сливен поднесоха цветя пред паметника на Христо Топракчиев по повод 16 октомври – Деня на българската авиация и военновъздушните сили. „Отдаваме почит на един храбър летец, чийто принос към развитието на българската военна авиация е изключителен”, каза координаторът на структурите на ГЕРБ Марин Кавръков.

 

На церемонията по поднасяне на цветя присъстваха още председателят на Предприемачи ГЕРБ Николай Колев и общинският председател на ГЕРБ-Твърдица Петко Борисов.

Христо Топракчиев е роден на 16 декември 1887 г. в Сливен. Заедно със Симеон Петров първи в света разработват специална методика за кацане със спрял двигател. Тя влиза в програмата на Луи Блерио за обучение на пилоти. Във Франция е издадена пощенска картичка с образа на Топракчиев. В началото на Балканската война през 1912 г. Топракчиев извършва разузнавателен полет над Одрин.

 

16 октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили през 1963 г. с разпореждане на Министерския съвет. Датата е свързана с извършения по време на Балканската война през 1912 г. първи боен полет над Европейския континент.

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев