Цвета Караянчева: Поведението на Мая Манолова не кореспондира с принципите на парламентарната демокрация

Цвета Караянчева
06.12.2013 / 14:29

Последните две парламентарни заседания, водени от Мая Манолова преминаха всякакви граници на парламентарната етика и търпимост. Заместник - председателят показа неспособност да се справи със ръководството по демократичен начин и премина към тоталитарни прийоми. Това заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева в дебатите по исканото от ГЕРБ предсрочно отстраняване на зам.-председателя на парламента Мая Манолова. „През изминалите месеци Манолова непрекъснато си присвояваше правото на ментор. Превишаването на правата и погазването на правилника се превърнаха във ваша запазена марка. Съвсем умишлено и преднамерено претупахте парламентарния дебат за бюджета, ограничавайки достъпа на опозицията до трибуната и позволявайки си да окачестви предложенията ни като несъществени и неприемливи. Показахте невъзможност да се справите с конкретни ситуации и да въвеждате ред в залата, особено ако той се нарушава от ваши съпартийци или коалиционни партньори”, каза още депутатът.

Караянчева бе категорична, че народните представители от ГЕРБ няма да си затварят очите за изопачаването на парламентарните практики, заглушаването на опонента и потъпкването на конституционните норми.

„Стана видно на цяла България, че вашият стремежа да игнорирате опозицията и да й запушите устата, вие дотолкова занемарихте парламентарната етика, че от тази трибуна освен вашия глас друго не се чува. Вашето поведение по никакъв начин не кореспондира с принципите на парламентарната демокрация. Парламентът не ви е бащиния, нито постът на заместник-председател ви е даден гратис. Гражданите обстрелват Народното събрание с домати, а вие тука се правите, че отвън свири оркестър „Карандила”. Шести месец българският парламент тотално се разминава с дневния ред на обществото. Пречи ви опозицията, пречат ви протестиращите. Присвоихте си компетенцията да преценявате кой дебат е по същество и кой не е. Парламентарната група на ПП ГЕРБ настоява Мая Манолова да бъде отзована като заместник-председател на парламента, заради грубо, еднолично нарушаване на правилника и суспендиране на плурализма. Ако диктатурата може да се оприличи на еднопосочна улица, то демокрацията наподобява насрещно движение. Ако на вас не ви понася насрещното движение, вземете си фуражката, г-жо Манолова, и си вървете !”, завърши народният представител от ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев