Галя Захариева с остри критики към политиката на управляващите в социалната и образователна сфери

Галя Захариева
13.01.2014 / 13:34

В сферата на социалните дейности, образованието, работата с младите хора и политиките за децата нищо не е направено от управляващите, заяви на пресконференция народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева. По думите й, освен раздаването и разпределянето на социални помощи, нищо друго не е направено. „Свидетели сме на абсолютен популизъм и празни откъм съдържание послания към хората. Смятам, че държавата трябва да има онези механизми, с които да стигне до работещите хора, създаващи условията държавата да се развива напред. Трябва да се стимулира икономиката, така, че да има средства за всички дейности, които водят към по-добро здравеопазване, образование и социални дейности, каза депутатът.

 

Захариева остро разкритикува отношението на управляващите съм пенсионната реформа и припомни, че по време на своя мандат ГЕРБ направи всичко възможно, за да синхронизира нашето законодателство с европейското, за да може българските граждани да бъдат удовлетворени от пенсията , която ще получават.

„Проблемът е, че пенсионната реформа се отлагаше през годините, защото беше непопулярна мярка. Ние направихме важна крачка и тя трябваше да се продължи. Това беше трудно и за съжаление, подведени от своето мото популизма, БСП и ДПС решиха на неутрализират и да сложат край на тази реформа. Резултатите от това ще излязат след време и гражданите ще разберат каква е грешката от спирането на развитието на пенсионната реформа. Слава богу, че се появи някакво просветление и се спряха да направят ранното пенсиониране.», каза Захариева.

 

Тя припомни мнението на експертите от ГЕРБ, според което спирането на тази реформа не е обосновано и няма финансови механизми, които да подкрепят промяната и да финансира пенсиите на толкова много хора, които рано ще е пенсионират и това ще създаде напрежение и опасност за финансовата стабилност на държавата.

Галя Захариева смята, че няма никакво развитие в сферата на образованието и по конкретно по двата най-важни законопроекта, внесени от ГЕРБ – Законът за предучилищно и училищно образование и Законът за професионалното образование.

„Няма никакво движение по тези закони, а те решават изключително важни проблеми, защото от образованието, особено професионалното, зависи как ще се реализират и политиките в икономиката. Ако управляващите наистина желаят, колкото твърдят, че икономиката ще има ръст, те трябва да направят и другата крачка”.

Галя Захариева се обяви за въвеждането на дуалната система, която дава възможност образованието и подготовката на децата да става едновременно с учене и работа в адекватна работна среда, с конкретна професия, която да усвояват.

„За съжаление управляващите не правят нищо по въпроса, освен да говорят, че искат въвеждането на тази система. Не виждаме действия, от които да разберем, че има визия да се направи нещо, което гилдията иска от години”, каза в заключение Галя Захариева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев