ГЕРБ: Това е първият доклад на ЕК, в който се усеща умора, дори отчаяние

---
22.01.2014 / 17:14

Ако има нещо тревожно в доклада на Европейската комисия, това не са критиките, във всеки има критики. Тук притеснителното е, че това е първият доклад, в който се усеща умора, дори отчаяние. Това каза народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев в парламента по повод Доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Той апелира доклада да не се чете едностранчиво.

 

"Няма как констатациите от доклада да не се трансформират като засилено внимание към България, харченето на европейски средства ще бъде гледано под лупа. По отношение на системните проблеми наблюдаваме влошаване. Имаше периоди с надежда, че това ще е последният доклад на ЕК“, коментира Дончев. Народният представител посочи, че има две измерения на текста – как ще се чете в България и как ще се чете в чужбина. "Това не е бюрократичен документ, той се чете от всички, от лидерите на държавите-членки и тук имаме основание за притеснение", допълни още Томислав Дончев. Той препоръча на управляващите да се опитат да говорят по-малко и да четат повече доклада в неговите нюанси. "Няма по-лош сценарий от това, да отричаме констатации в доклада. Но в този доклад няма констатация на Европейската комисия, че това управление е спасило България от диктатурата", категоричен бе Томислав Дончев. По думите му тази констатация я има само в нечии опорни точки.

 

"Докладът на Европейската комисия говори за отстъпление, загуба на доверие, разколебаване на доверието. Той е обективен, но за съжаление много по-критичен и негативен от докладите през 2012 г. В този доклад не се вижда наличие на политическа воля за реформи", коментира бившият министър по правосъдие в правителството на ГЕРБ Диана Ковачева. Тя посочи, че оценката на ЕС за реформата в съдебната система е, че има напредък, който обаче е крехък, колеблив и непостоянен. "Последните 8 месеца бяха загубени за съдебната реформа. План за действие беше направен при нашето правителство, а следващите реформи бяха непоследователни. Къде е анализът за знаковите дела, който беше готов през март. За съжаление съдебната реформа е стопирана. Екипът, който аз ръководех, положи много големи усилия за поставяне на сериозни основи на реформата”, заяви още Ковачева.

 

Народният представител от ГЕРБ Веселин Вучков заяви, че основните критики във вътрешния ред и сигурност идват от назначението на 14 юни. Според него няма как да не прави впечатление и избора на съдебен инспектор. "Този доклад е поредното доказателство, че доверие много трудно се гради, но лесно се пропилява. В предишните три доклада имаше положителни оценки за реформата в МВР, по отношение на придвижването на делата. В този доклад констатация е, че реформа в МВР липсва", категоричен бе Вучков.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев