ГЕРБ информира европейските институции и партии за скандала с подслушване на опозицията в България

---
31.01.2014 / 14:10

ПП ГЕРБ изпрати писма до европейските институции, с които ги информира за поредния скандал с подслушване на лидери на опозицията в България. Писмата са адресирани до председателя на Европейската комисия Жозе Барозо, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол, председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, президента на Алианса на либералите и демократите за Европа Сър Греъм Уотсън, европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг, европейския комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, ПАСЕ и ОССЕ. Писмата са подписани лично от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов

 

В писмата се посочва, че „на 29 януари 2014 г. беше извършено предявяване на материалите от досъдебното производство по обвинение срещу заместник-председателя на Политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов. В материалите по делото се намира предложение на разследващите до наблюдаващия прокурор за предсрочно прекратяване на използваните специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на контролираните лица. Това недвусмислено сочи, че е имало разрешение за прилагане на СРС, но не е посочено срещу кои лица. Във всички случаи е употребено множествено число, което означава, че са повече от един. След като Цветан Цветанов е единственият обвиняем по това дело, няма никакво съмнение, че и спрямо него е използвано специално разузнавателно средство“. По думите на председателя на ГЕРБ, това означава, че са подслушвани всичките телефонни разговори на Цветанов с Бойко Борисов, като председател на ГЕРБ, с народните представители, областните координатори, членовете и симпатизантите на ГЕРБ, с международните партньори на ГЕРБ от Европейската народна партия, както и с адвоката на Цветанов – Д-р Ханс Петер Ул, който е депутат в германския Бундестаг. „Това превръща казуса в политически скандал не само на национално, но и на международно ниво“, категоричен е Борисов.

 

В писмата Бойко Борисов поставя и няколко важни въпроса. „Първият много важен въпрос е какъв е критерият да се приложи СРС срещу Цветан Цветанов. Важни са мотивите, защото всички документи по това дело са в МВР, а предметът на делото е от преди 2 години. В такъв случай е основателен въпросът защо се прилага СРС в момента. Другият важен въпрос е защо се подслушва зам.-председателят на опозиционната партия? Дали това не е начин да бъдат контролирани всички политици, с които той контактува? Дали целта на подслушването не са били стратегическите ни разговори в партията?“, заявява председателят на ГЕРБ. Според него има основателни притеснения да мисли, че службите са търсили изпреварващата информация за стратегията и тактиката, която опозицията провежда. „Ако нашите разговори придобият публичност, ще считам, че тези, които са поръчали подслушването, са пряко ангажирани не със своето разследване, не със своята роля и задачи по Конституция, а че са се включили вече в политическата борба, която е дело на политиците.В такъв случай не само правителството, но и много други хора в България трябва да си подадат оставките“, подчертава председателят на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев