Бойко Борисов: Сезираме Сметната палата и ЕК, ако не обяснят разпределението на парите за общините

---
09.02.2014 / 16:29

Сезираме Сметна палата и Европейската комисия, ако Постановлението за разпределението на парите за общините остане. Няма да спра кметовете, които ще желаят да обжалват постановленията. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция. Борисов ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, на която да постави въпроса дали може да се промени Постановлението и по какви критерии са одобрявани проектите. ,,Лесно бих се съгласил с кметове, които искат да обжалват критерии, и това ще падне, няма как да издържи в съда. Вече имаме много тежък урок, който видно не е научен -„с батко и братко” и спирането на всички европрограми. В тези места живеят хора, гласували за различни партии, но са платили данъци всички и заслужават нормални условия за живот”, коментира Бойко Борисов. Той апелира управляващите още веднъж да преценят дали да не се срещнат с Националното сдружение на общините. „Когато би могло тези пари да се вкарат в програмата на ЕС за 2014 г., и след това да бъдат възстановени, защо трябва от всичките ни пари от данъци, да бъдат похарчени по този начин? Защо да не получим тези пари обратно след това от Брюксел? Защото тези неща минават през контрол, когато отиват към Брюксел. Убеден съм, че стотици дела ще отидат към прокуратурата”, допълни още председателят на ГЕРБ.

 

„Връзката на липса с растежа и популистко разпределение на средствата, ни накара да поканим и кметове на ГЕРБ, за да разкажат гледната си точка. Населението, което е в общини с кметове на ГЕРБ, е 4,3 млн., за него са заделени 64 млн. лв. За населението в общини с кметове на БСП са заделени 117 млн. лв., за общини с кметове на ДПС - населението е 450 хиляди души, за него са заделени близо 61 млн. лв. Това ли е връзката с растежа?”, каза Владислав Горанов, народен представител от ГЕРБ.

 

Народният представител от ГЕРБ Томислав Дончев направи анализ за начина, по който управлението планира да изразходва средства по „Растеж и устойчиво развитие”. Той посочи, че населените места от кметове на БСП получават 170 проекта, ДПС - 120, ГЕРБ - 38, независими - 28 проекта. Над 131 млн., лв. финансиране получават БСП, ДПС над 71 млн. лв., ГЕРБ малко над 58 млн. лв., независими политически сили получават близо 26 млн. лв. „Тук дори не е търсен факторът растеж, генерира се финансов ресурс, който ще се използва срещу нас на всички нива още на следващите избори. С тези пари наведнъж можеше да бъде финансирано електронното управление на България, можеше програмният период да започне още тази година. Преди няколко дни пуснах писмо до финансовият министър за детайлна информация за проектите, отговор не очаквам”, категоричен бе Дончев.

 

По думите на народния представител от ГЕРБ Лиляна Павлова, 70 % от гражданите, живеещи в големите градове, няма да видят нито лев от финансирането, разпределено от правителството. ,,Няма как да се твърди, че средствата са дадени за устойчиво, балансирано регионално развитие. Каква централизация като решението беше взето от партийните централи. 19 общини от Северозападна България не получават нито лев“, коментира Павлова. Тя посочи, че разпределението на средствата е незаконно, несъобразно и непрозрачно.

 

Няма нито лев за четири от петте общини в Странджа, за които мандатоносителят каза, че ще бъде лична кауза, заяви народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева. По думите и за ВиК сектора, има 43 проекта на стойност 78 милиона лева, които не съответстват на европейското законодателство, регионалните планове и стратегията за Вик сектора. „За какво отиват тогава парите? За малки населени места с нужди, но как се изразходват? Без ясна обоснована техническа и финансова цел, без де е сигурно дали ще доведе до ползи“, попита Василева.

 

Народният представител Менда Стоянова посочи, че над 100 милиона лева от финансирането на общините отиват за изграждане на паркове, градинки и спортни зали. От тях - 53 милиона лева отиват за спортни зали и центрове. Стоянова даде за пример село Разделна, с 516 души население, където се дават 100 000 за спортна площадка. Община Лозница за изграждане на комбинирани спортни площадки за общо 1000 души на стойност 570 000 лв. Тя добави, че има още много подобни проекти, които могат да бъдат проверени. „Защо, от тези близо 300 милиона лева, близо над една трета отиват за подобни проекти? Защото те са много лесни и бързи за изпълнение, не изискват квалифицирани фирми, могат да бъдат разпределени на малки обществени фирми и раздадени на близки. Това е очевиден източник на финансиране за местната кампания 2015”, коментира Стоянова.

 

В Благоевград от понеделник започва гражданска подписка за преразглеждане на решението на правителството за разпределение на средства за общините. Това заяви кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той попита защо жителите на едни общини бяха ощетени? Защо 200 000 души в Благоевградска област бяха ощетени, и нямат достъп до средства, които касаят живота им? Отговорът е един - по политически причини. Кметът на Габрово Таня Христова посочи, че за три дни, 500 милиона лева не могат да бъдат разпределени за качествени проекти. „Защо държавата наказа Габрово, защо жителите ни не получават нито стотинка на този фон?", каза Христова.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев