ГЕРБ-Сливен остро критикува проектобюджета на общината

---
13.02.2014 / 14:00

Предложеният бюджет за 2014 година на община Сливен е най-недисциплинирания, който сме имали досега. Това заяви от трибуната на местния парламент общинският съветник Васил Йовчев по време на извънредното заседание на Общинския съвет, на което се гласува най-важния финансов документ. Йовчев остро разкритикува липсата на отчет за стария бюджет, като подчерта, че това е най-важната база, на която трябва да се стъпи и да се приеме новия бюджет. Според него общинската администрация е трябвало да представи предварителен отчет, от който да се прецени как са разходвани общинските пари и кои от планираните дейности са извършени. Той изрази недоволство от факта, че на проведеното обществено обсъждане е предложена друга рамка на бюджета, различна от гласуваната днес.

 

“Бюджетът, който в момента ни се представя, няма нищо общо с бюджета, който беше представен на публично обсъждане. Рамката не е спазена, което е най-важно. Тогава обсъждахме рамка от 90 милиона лева. Сега имаме 98 милиона лева, а уж говорим за финансова дисциплина и ефективен граждански контрол!”, каза Йовчев. Той бе категоричен, че бюджетът има нужда от увеличаване на приходната част, като се търсят форми и начини за това. Най-важните от тях са увеличаване на събираемостта и привличане на инвестиции. “Всички мерки, които са взети, не работят. Не носят резултати вече трета година. Бизнесът има нужда от партньорство с общината, а не да води съдебни дела. Друг начин за увеличаване на приходите е публично-частното партньорство. До този момент нямаме нито една сделка, с оправданието, че законът не позволявал. А това е начин да се случват добри неща”, каза още Васил Йовчев.

 

Той допълни, че трябва да се търси реално увеличение на приходната част на бюджета, а не само на книга. По думите му, по отношение на разходите посоката е тяхното намаляване, като се обърне внимание на частта за външни услуги, граждански договори, глоби, такси и др. Йовчев обяви, че групата на ГЕРБ няма да подкрепи така предложения бюджет.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев