Десислава Танева: Подкрепяме развитието на дребните рибарски крайбрежни общности

---
21.02.2014 / 15:46

Позицията на ПП ГЕРБ относно политиките, които трябва да изпълнява държавата в сектор „рибарство” представи народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева на Национална кръгла маса в Поморие. Програмата за морското дело и рибарство по време на мандата на ГЕРБ е приключила на близо 100 процента договаряне и 38 на сто разплащане. Програмата за новия програмен период е изготвена основно от екип на ГЕРБ. Танева се надява документът да получи по-бързо финално одобрение и да започне да се прилага веднага, за да не се повтори предходния период, когато при встъпването на ГЕРБ на власт, програмата беше почти без договаряне.

По думите й, се намираме в ситуация на увеличен интерес на изграждане на стопанства за производство на аквакултури и положителната новина е, че макар и бавно, в нашата страна расте потреблението на риба.

Политиките за рибарство в този програмен период категорично няма как да се разглеждат отделно от политиките по опазване на околната среда, смята Танева. Нашата позиция и политика е да работим за създаване на риболовен сектор и производители при прозрачни пазарни правила за развитие. Трябва на браншовите организации в сектор „рибарство” да се делегират права по отношение на установяването на правила за извършването на риболова, допълни тя.

 

ГЕРБ е „за” политика на подкрепа на дребните рибарски общности в крайбрежните райони. Политика, която да им създава устойчивост за достатъчен доход на населението в тези градове, които са свързани с летния туризъм и с развитието на самите населени места. Танева се обяви за продължаване на политиката за подкрепа на реконструкцията, модернизация на риболовните пристанища, на лодкостоянките и на цялата инфраструктура. Третият момент, върху който акцентира Десислава Танева, са общите принципи, които се следват в Общата селскостопанска политика в сектор „земеделие”, а именно - подкрепа за създаване на организация на производителите, в случая на рибари, с цел достъп до пазара и потребителя на продукцията.

Според депутата, един от проблемите в момента е, че много малка част от добавената стойност от цената на техните продукти стига при тях. Затова е важна ролята организациите на производителите да помогнат рибарите директно да продават продукцията си. Танева бе категорична, че трябва да продължи подкрепата за създаване и развитие на стопанствата за аквакултури. Следва да се извършат законодателни промени, които да създадат устойчивост и сигурност в дългосрочното ползване на водоемите, независимо каква е собствеността. Нужна е нова и актуална регулация за управление и ползване на собствеността.

Основният финансов инструментариум за подкрепа на рибарската общност е Програмата за рибарство и морско дело.

 

В следобедната част на дебата беше дискутирана Общата селскостопанска политика за новия програмен период и представена позицията на ГЕРБ по възможностите, които дава тя за първи стълб и становището по така представения проект за ПРСР за новия програмен период. Единодушно бе изразена позиция от присъстващите за изключително увеличения бюджет за консултантски услуги, включително и създаване на нови мерки за това, а има намаление на средствата за инвестиции за модернизация в земеделските стопанства. Над два пъти е намалението на средствата по мярка „Млад фермер”. Единодушно бе становището, че програмата е небалансирана, като близо 150 милиона евро от общия пакет са предвидени за консултантски услуги, а са ощетени земеделските производители. Изразено бе мнение, че трябва да има преразпределение на бюджета по мярка 16, а някои от мерките с консултантска насоченост да отпаднат. По време на дебата присъстващите научиха от информационните сайтове за поредната чистка във ДФ „Земеделие” и поемането на IT- обслужването от външна фирма, за което бе изразено всеобщо възмущение.

 

Националната кръгла маса на тема "Рибарска политика 2014-2020" се организира от ПП ГЕРБ. В нея участваха евродепутатът Мария Габриел, заместник – председателят на ПП ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов, народният представител Ивелина Василева, кметът на Община Поморие Иван Алексиев, както и представители на Европейската комисия. Присъстваха още министърът на околната среда и водите в правителството на ГЕРБ Нона Караджова, заместникът й Евдокия Манева, зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, бившият директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов и др.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев