Бойко Борисов: Орешарски се готви да вземе нов дълг веднага след изборите

---
27.03.2014 / 13:44

Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг. Това каза пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание. Той обясни, че това ще стане веднага след изборите и посочи, че тогава пазарите са по-лоши. „Всички му дават акъл, ако взима дълг и емитира дълг, да го направи сега. Само че те, както всяко нещо, отлагат за след изборите. Тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него – 3.9 млрд. лв. Това е капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати. В тази криза, в тази безработица, в тези забатачени програми, няма да може да се плати този дълг. Никой не знае за какво е дългът. Ще си ги харчат за нещо, което всички ще плащаме после с лихвите”, коментира Борисов.

 

Във връзка с това, че срокът за иницииране на референдум е изтекъл, Бойко Борисов посочи, че това е много скандално. По думите му, ако направят референдум в различна от 25 май дата, това означава, още поне 14 млн. лв. от бюджета. Нашето искане беше да се направи по време на изборите, за да е безплатно, припомни Борисов. „Кой е победител, определя народът. А за да има прозрачен, ясен и добър арбитър в едни избори, трябва да има неутрална ЦИК. По този закон на Мая Манолова тя не е неутрална и ГЕРБ от 19 членове има 6”, допълни още Борисов. Той заяви, че ръководството на ЦИК, арбитърът за изборите, се състои от председател от БСП, зам.-председател от „Атака” и секретар от ДПС. Подписите се полагат от председателя и секретаря, т.е. БСП и ДПС. „Ние сме ощетена партия и затова искаме да възстанови поне елементарната справедливост, правейки огромния компромис да се примирим за зам.-председател“, категоричен бе Борисов. Не искам никой нито да се отказва, нито да ни дава. Ние сме си постигнали тези резултати на изборите и те ни се полагат.

 

Председателят на ГЕРБ обясни, че новите промени са, за да се покаже още веднъж, че законът на Мая Манолова е да обслужи само БСП и „Атака” за изборите. Те го направиха, така че видяхте нахалството на Станишев вчера, който говори, че трябва да има толкова членове в комисията, колкото има ГЕРБ, и всъщност направиха закон, в който ГЕРБ като първа политическа сила няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар. „Парламентът прие избирателен закон, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия да не се променя ЦИК една година преди изборите, да не се променя закон една година преди изборите или да не се прави закон в полза на едно статукво в парламента, което има между БСП, ДПС и „Атака”. Това се направи”, допълни Борисов.

 

“Аз се радвам, че ЕРП-та са дадени на прокурор, защото прокуратурата ще има възможност да се запознае с договора. Първото правителство, което глоби ЕРП-та, беше това на ГЕРБ. Оттук нататък всички движения, които се правят, трябва да бъдат не на базата на популизма, а на разума. Защото, с така подписаните договори преди 5 - 6 години, те ще ни осъдят. България постепенно, заради Станишев и Първанов, от 2006 година подписаните договори и рамкови споразумения за АЕЦ ”Белене”, ни съдят за огромни суми в Париж”, заяви Бойко Борисов. Според него, ако сега влезем и на съд за ЕРП-та, с подписаните договори, да не предвещаваме изхода, но при един изход да съдят държавата става дума за милиард. Оттук-нататък министърът на икономиката и енергетиката трябва много бързо да излезе и да каже на базата на тези договори и публично най-вече пред Министерски съвет да се вземат адекватни решения. „Когато се стигна до разглеждане на възобновяването на АЕЦ”Белене”, от „Атака” си изтеглиха точката в програмата на парламента. Много ми е интересно кой ги накара да си изтеглят точката”, каза още Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев