ГЕРБ предлага корекции в промените на Закона за опазване на земеделските земи

---
09.04.2014 / 12:38

Ще подкрепим предложенията за промени в Закона за опазване на земеделските земи, ако се приемат корекциите, които предлага ГЕРБ. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева по време на разглеждането на първо четене на предлаганите промени в закона.

Тя припомни, че по време на дебати в комисията по земеделие, зам.-министър Бюрхан Абазов е поел ангажимент корекциите да бъдат включени за второ четене. Танева смята, че е нужно конкретизиране на някои текстове за промяната на предназначението на земите, защото има вероятност в бъдеше да се установят скандални случаи и заобикаляне на закона. ГЕРБ предлага прецизиране на текста, за да се избегне двусмислено тълкуване и да има яснота, че се касае за прилежаща земя. „Категорично смятаме, че трябва да има корекция и на текста по отношение на дадените концесии и много точно да се прецизира за кой терен - обект на концесията, става въпрос зададената привилегия. По отношение за категорията на земята се обединихме около мнението, че в никакъв случай не трябва да се променя и да стане шеста категория. Считаме, че синхронизацията на законодателството трябва да е в обратна посока – в някои нормативни актове, в които е останала четвърта категория по отношение на промяна на предназначението, да се замени с шеста, а не обратно и категорично настояваме за това”, заяви Танева.

 

Следваща корекция се отнася до промените в чл. 40 за дейността на Комисията по земеделски земи и възможността тя да отложи решения за промяна на предназначение на земеделска земя, ако възникнат определени казуси. „Категорично трябва да се сложи краен срок, с който администрацията да бъде обвързана и задължена да приеме крайно решение, защото в обратния случай означава, че ще дадем права на администрацията по собствена преценка да отлага безкрайно във времето определени молби за промяна на предназначението”, допълни Десислава Танева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев