Позиция на ПП ГЕРБ за трагичните събития в Украйна

---
04.05.2014 / 17:49

ПП ГЕРБ изказва своята дълбока съпричастност и съболезнование към близките на загиналите украински граждани по време на трагичните събития в Одеса от последните дни. С безпокойство искаме да се обърнем към властите в Киев и Москва да покажат воля за намаляване на напрежението. Наблюдаваме с тревога случващото се в различни части на Украйна. Провокациите, независимо от коя страна произлизат, трябва да бъдат прекратени. Кризата в Украйна трябва да се реши по мирен път, спазвайки принципите на териториалната цялост на страната и зачитането на правата на всички украински граждани, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност. Призоваваме всички страни да се въздържат от използването на сила и извършването на провокации за постигане на политически цели. На предстоящата дипломатическа среща на 5 май в Брюксел очакваме Европа да има силна и единна позиция по отношение на случващото се в Украйна.

 

Подобни трагични събития като в Одеса не трябва да бъдат допускани да се повторят. Според данни на представители на българската общност в Украйна, с които ПП ГЕРБ се свърза до този момент, няма информация за пострадали граждани от нашата общност. За съжаление, при сблъсъците в близост до българския културно-информационен център в града има нанесени щети на офиса. Призоваваме властите в Киев да положат всички възможни усилия виновните за сблъсъците в Одеса да бъдат идентифицирани и подведени под съдебна отговорност. Дано събитията в Украйна не са предвестник или въведение и в една по нататъшна дестабилизация на цяла източна Европа, подлагаща под въпрос и нашия геополитически избор.

 

ПП ГЕРБ се надява, че в Украйна са възможни свободни и демократични избори, които да отразят обективните и реални настроения на всички украински граждани. Ескалацията в последните дни в различни части на Украйна, включително и трагичните събития в Одеса, показва че има сили, които не желаят провеждането на свободни и демократични избори за президент на страната на 25 май 2014г. Озадачени сме, че българското правителство няма позиция по ситуацията, а има само изказване на един просъветски лидер.

 
 

Copyright © 2008-2022 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев