Вицепрезидентът Маргарита Попова откри Националния фестивал на детската книга в Сливен

---
07.05.2014 / 19:06

Вицепрезидентът на РБългария Маргарита Попова откри 16-то издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Тя заяви, че събитието е уникално, защото събира националната ни енергия, събира родители и деца на едно място в името на словото. „Децата ни казаха, че са горди и щастливи от факта, че празника се провежда в родния им град, където е затрептяла първата любородна искра. В Сливен като град на изкуството и културата, празнуваме словото и богатата публицистична мисъл”, каза Попова. Тя благодари на директора на библиотеката Росица Петрова за уникалното събитие и нееднократно подчерта, че народният представител от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева е един от радетелите на провеждането на фестивала и с енергия и ентусиазъм е ангажирала присъствието на вицепрезицента, под чийто патронаж се провежда проявата.

 

Националният фестивал на детската книга се организира от регионалната библиотека "Сава Доброплодни"-Сливен, с подкрепата на Министерството на културата, община Сливен, областна администрация и големи издателства в страната. Гости са детски автори, илюстратори, научни специалисти, педагози и библиотекари от България, Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния и Турция. Фестивалът бе открит с концерт-спектакъл в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър "Стефан Киров". В него взеха участие малките музиканти от духов оркестър към НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - Бургас, изпълнители от детска хорова школа „Милка Стоева" – Бургас, мажоретен състав при XII ОУ „Елисавета Багряна"- Сливен, възпитаници на Клуб по спортни танци „Сливен", танцова формация от ЦДГ "Божур" – Сливен, детска вокална група „Славейче" - Сливен. По традиция прозвуча и Химнът на фестивала /по текст на Петя Александрова и музика на Хайгашод Агасян/. На специално уредения книжен базар на Ларгото, до емблематичния символ на града – Стария бряст, се представят най-новите книги за деца на български издателства.

 

Маргарита Попова присъства на откриването на изложба в галерия „Димитър Добрович” с илюстрации на художника Борис Стоилов – носител на Националната награда „Константин Константинов” в категория „илюстратор”. В библиотеката Попова откри и кръгла маса на тема „Децата и четенето – между традиционната и електронната книга”. Преди да отпътува от Сливен, вицепрезидентът присъства и на премиерата на книгата „Славни слънчогледови случки” на Нели Маргаритова.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев